Φάρμακο για σκλήρυνση προκαλεί θανατηφόρα ασθένεια του εγκεφάλου

Φ

Ένα νέο φάρμακο κατά της σκλήρυνσης κατά πλάκας είναι υπό έρευνα μετά από έναν ασθενή ο οποίος το έλαβε και διαγνώστηκε με μια θανατηφόρα ασθένεια του εγκεφάλου.

Ο ασθενής φέρεται να έκανε θεραπεία με το φάρμακο Tysabri από την Biogen για τρία χρόνια πριν από τη λήψη μιας μοναδικής δόσης του νέου φαρμάκου Ocrevus από τη Roche, τον Απρίλιο. Ο ασθενής αργότερα ανέπτυξε μια σπάνια λοίμωξη του εγκεφάλου που ονομάζεται προοδευτική πολυεστιακή λευκοεγκεφαλοπάθεια (PML), η οποία συχνά οδηγεί σε «σοβαρή αναπηρία ή θάνατο».

Η Roche δήλωσε ότι ερευνά την αιτία της μόλυνσης του ασθενούς με τον ιό John Cunningham ως πιθανή πηγή από προηγούμενη διάγνωση.

Η ελβετική φαρμακοβιομηχανία αναγνώρισε ότι, ενώ δεν υπήρξαν καταγεγραμμένες περιπτώσεις PML κατά τη διάρκεια των δοκιμών της Ocrevus, οι ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο είχαν προειδοποιηθεί ότι υπάρχει πιθανός κίνδυνος ανάπτυξης μιας σοβαρής λοίμωξης.

Ο κίνδυνος συνδέεται με όλα τα φάρμακα MS που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Δεκάδες ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία με Tysabri έχουν διαγνωστεί με PML κατά το παρελθόν, αναφέρει το Reuters.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε το Tysabri για χρήση στη χώρα το Μάρτιο. Αυτό έγινε μετά από την απόφαση της ρυθμιστικής αρχής να αποσύρει το φάρμακο από την αγορά το 2005, όταν σε τρεις ασθενείς που συμμετείχαν σε μια κλινική δοκιμή αναπτύχθηκε PML. Το Tsyabri αργότερα αποκαταστάθηκε με πρόσθετες κατευθυντήριες γραμμές όταν κάποιοι χρήστες, για τους οποίους δεν ήταν αποτελεσματικό, απαίτησαν την επιστροφή του.

Η Roche ισχυρίζεται ότι η διάγνωση αναφέρθηκε ως μεταφορά από το Tysabri, αλλιώς γνωστό ως ναταλιζουμάμπη, από τον ιατρό του ασθενούς. Δήλωση για το Tysabri της Biogen επί του θέματος δεν κάνει καμία αναφορά για πιθανή σύνδεση με τα φάρμακο.

«Η Biogen γνωρίζει ότι ένας ασθενής που λαμβάνει Ocrevus έχει διαγνωστεί με PML και αυτή τη στιγμή αξιολογούμε τις πληροφορίες για να επιβεβαιώσουμε την αναφερόμενη PML», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Biogen, Matt Fearer, στο Reuters.

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη