Αμύνταιο: Γκρεμίζουν ολόκληρο χωριό μετά την κατολίσθηση – Υπεύθυνες όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις

Α

Ο Σταθάκης ανακοίνωσε αναγκαστική απαλλοτρίωση του χωριού Ανάργυροι – Άλλαξε ο χάρτης της περιοχής μετά την κατολίσθηση – Για ζημιά δισεκατομμυρίων η πρώτη εκτίμηση

Στην «εξαφάνιση» ενός ολόκληρου χωριού οδηγεί η κατολίσθηση εκατομμυρίων κυβικών μέτρων χώματος στο Αμύνταιο το πρωί του Σαββάτου.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, μετά την ενημέρωση που είχε από τον πρόεδρο και τεχνικούς της ΔΕΗ για την έκταση του φαινομένου, το χωριό Ανάργυροι, που βρίσκεται τρία χιλιόμετρα από την περίμετρο του ορυχείου θα απαλλοτριωθεί αναγκαστικά.

Πρόκειται για το χωριό στο οποίο σημειώθηκαν σημαντικές ζημιές μετά την κατολίσθηση υποχρεώνοντας τις αρχές να εκκενώσουν σπίτια και να μεταφέρουν τους κατοίκους του σε ξενοδοχεία για τη νύχτα του Σαββάτου καθώς η ΔΕΗ προειδοποίησε για συνέχιση των φαινομένων για άλλες 48 ώρες.

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει άμεση νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις απαλλοτριώσεις και τις μετεγκαταστάσεις οικισμών ώστε να προχωρήσει άμεσα και με ταχείς ρυθμούς η αναγκαστική απαλλοτρίωση.

Άλλαξε ο χάρτης της περιοχής

Για να γίνει αντιληπτή η έκταση του φαινομένου αρκεί κανείς να παρατηρήσει τις πανοραμικές φωτογραφίες από το ορυχείο. Ολόκληρη η φυσιογνωμία της περιοχής έχει αλλάξει με μεγάλα ρήγματα να διατρέχουν χωράφια δίπλα από το ορυχείο στο οποίο σημειώθηκε η κατολίσθηση.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μετέβη σήμερα στην περιοχή του Αμυνταίου, όπου συνέβη χθες η κατολίσθηση σε ορυχείο της ΔΕΗ και επισκέφθηκε την κοινότητα των Αναργύρων.

Ο Υπουργός μίλησε  σε συγκέντρωση των κατοίκων της κοινότητας Αναργύρων και ανακοίνωσε ότι το ΥΠΕΝ, με  άμεση νομοθετική πρωτοβουλία, θα τροποποιήσει το νόμο 3937/2011, άρθρο 28, που αναφέρεται στην κοινότητα των Αναργύρων, ώστε να διαχωριστεί η αναγκαστική απαλλοτρίωση από τη μετεγκατάσταση. Η απαλλοτρίωση θα γίνει με νόμο, ενώ η μετεγκατάσταση με έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Με την επικείμενη ρύθμιση, η απαλλοτρίωση θα προηγηθεί και θα ακολουθήσει η μετεγκατάσταση.

Προηγουμένως, ο κ. Σταθάκης επισκέφθηκε το ορυχείο, όπου ενημερώθηκε  από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ, Μιχάλη Παναγιωτάκη, καθώς και στελέχη της Επιχείρησης, για τις συνθήκες που έγινε η κατολίσθηση. Ο ΥΠΕΝ εξήγγειλε τη  σύσταση Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που θα εξετάσει σε βάθος τα αίτια και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη η κατολίσθηση στο ορυχείο του Αμυνταίου.

Όπως τόνισε ο Υπουργός, αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια των εργαζομένων στα ορυχεία, καθώς και των κατοίκων των Αναργύρων. Ήδη, έχουν ληφθεί άμεσα μέτρα για τη μεταφορά των κατοίκων της κοινότητας σε ξενοδοχεία, μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος για τη στατικότητα των σπιτιών των Αναργύρων. Η κοινότητα έχει κηρυχθεί σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης. 

Οι ευθύνες της αρχαιολογικής υπηρεσίας

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η κατάρρευση τεράστιων εδαφικών μαζών φαίνεται να συνδέεται με τις παρεμβάσεις της αρχαιολογικής υπηρεσίας αν και η ΔΕΗ έχει δαπανήσει περι τα 63 εκατομμύρια ευρώ, μεταξύ 2003-2016, για αρχαιολογικές εργασίες, προσλαμβάνοντας αρχαιολόγους για τα ορυχεία.

Όπως κατήγγειλλε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, από το 2010 οι εργαζόμενοι και συνδικαλιστές είχαν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο κατάρρευσης.

Όπως τόνισε ο κ. Γιωργος Αδαμιδης το πρόβλημα συνδέεται με τις παρεμβάσεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, καθότι καθυστερούσε να δώσει άδεια για τη χρήση εδαφών προκειμένου να αποσυμφορηθεί το πρώτο επίπεδο του ορυχείο και έτσι δεν επέτρεψε τις  απαραίτητες εργασίες για την ομαλή διάνοιξη και λειτουργία του ορυχείου. Όπως τονίζει ίσως αυτή η ζημιά να είχε αποφευχθεί αν είχαν γίνει αυτές οι εργασίες.

Το είχαμε για πούλημα; Τώρα θα πάει για χάρισμα! Δέκα χρόνια ήξεραν το πρόβλημα και δεν έκαναν τίποτα!

Διαβάστε δημοσίευμα του 2011 

Ολόκληρο βουνό κατολίσθησε στο ορυχείο Αμυνταίου

Τέσσερις μεγάλες κατολισθήσεις σε μία πενταετία στο ΛΚΔΜ

Μία από τις μεγαλύτερες κατολισθήσεις των τελευταίων ετών σημειώθηκε τα ξημερώματα της 6ης Δεκεμβρίου, στο ορυχείο Αμυνταίου, αναστατώνοντας τους εργαζόμενους της νυχτερινής βάρδιας.

Ένα ολόκληρο χωμάτινο βουνό της απόθεσης βούλιαξε μέσα στο ορυχείο, αλλά ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα, αφού δεν υπήρχε εργαζόμενος στα σημεία που σκέπασαν στην κυριολεξία τα περίπου 20 εκατομμύρια κυβικά μέτρα μπάζων.

Οι εργαζόμενοι έζησαν το δέος της τρίτης μεγάλης κατολίσθησης που σημειώθηκε στο ορυχείο Αμυνταίου την τελευταία πενταετία. Το 2006 είχε γίνει μία μεγάλη κατολίσθηση, ενώ πριν από δύο χρόνια τον Ιούλιο του 2009 είχε προκληθεί η μεγαλύτερη κατολίσθηση στο συγκεκριμένο ορυχείο, κατά την οποία δεκάδες εκατομμύρια κυβικά μέτρα χωμάτινων όγκων είχαν υποχωρήσει. Βεβαίως, η μεγαλύτερη κατολίσθηση της τελευταίας πενταετίας που θυμούνται οι εργαζόμενοι του ΛΚΔΜ, ήταν αυτή που είχε σημειωθεί το 2006 στο Νότιο Πεδίο, προκαλώντας σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις και πολλαπλά προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία.

Η πρόσφατη κατολίσθηση στο ορυχείο Αμυνταίου στις 3 τα ξημερώματα, έθαψε έναν ταινιόδρομο 300 μέτρων, ενώ κινδύνεψε να «κατακρημνιστεί» ο αποθέτης, γεγονός που θα πολλαπλασίαζε την ήδη μεγάλη οικονομική ζημιά. Ευτυχώς, που ο αποθέτης «σώθηκε» με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εργαζομένων που εργάζονται νυχθημερόν το τελευταίο τριήμερο.

Μεταξύ συνδικαλιστών και αρμοδίων του ορυχείου οι απόψεις διίστανται. Οι δεύτεροι υποστηρίζουν ότι «το φαινόμενο είναι απολύτως διαχειρίσιμο και δεν θα υπάρξει καμία επίπτωση στην εξορυκτική διαδικασία». Διαβεβαιώνουν μάλιστα ότι «το σύστημα θα αποκατασταθεί πλήρως και τα πάντα θα δουλεύουν κανονικά εντός διμήνου». Από την πλευρά του το σωματείο «Σπάρτακος» διαβλέπει «ορατούς κινδύνους στην τροφοδοσία των ΑΗΣ Αμυνταίου και Μελίτης», σταθμοί που τροφοδοτούνται από το ορυχείο Αμυνταίου.

Ωστόσο οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι το «φρενάρισμα» του ορυχείου λόγω της δραστηριότητας της αρχαιολογικής υπηρεσίας θα πολλαπλασιάσει τα προβλήματα στο αμέσως επόμενο διάστημα, αν δεν λυθεί το θέμα μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων. Κατά τους συνδικαλιστές μάλιστα το γεγονός ότι η αρχαιολογική υπηρεσία εμποδίζει την ανάπτυξη του ορυχείου, αποτελεί και μία από τις αιτίες της κατολίσθησης, καθώς οι αποθέσεις περιορίζονται σε συγκεκριμένο σημείο, οπότε δημιουργήθηκε υπερσυσσώρευση μαζών.

Βεβαίως, κατά την επιστημονική άποψη των μεταλλειογόλων και γεωλόγων στο ορυχείο Αμυνταίου υπάρχει ένα εδαφολογικό πρόβλημα, καθώς παρατηρείται μία «επιφάνεια ολίσθησης» στο υπόστρωμα, γεγονός που επιτάχυνε την παρούσα κατολίσθηση. Άλλωστε, τους τελευταίους μήνες υπήρχαν αρκετά σημάδια, όπως ρωγμές που είχαν σημειωθεί, οπότε είχαν ληφθεί μέτρα, γι’ αυτό και δεν υπήρξαν θύματα.

Την επόμενη της κατολίσθησης έφτασαν στο ορυχείο Αμυνταίου ειδικοί επιστήμονες της ΔΕΗ από την Αθήνα, προκειμένου νε εξετάσουν και να ερμηνεύσουν το γεωλογικό φαινόμενο. Ήδη άρχισαν οι απαραίτητες μετρήσεις και όλες οι απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου η επιστημονική ομάδα να συντάξει την έκθεσή της. Στο μεταξύ, οριοθετήθηκε ο χώρος και απαγορεύτηκε η προσέγγιση ανθρώπων και εξοπλισμού στο σημείο της κατολίσθησης.

Το σωματείο «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ» σε ανακοίνωσή του μεταξύ άλλων τονίζει: «Τεράστια κατολίσθηση σημειώθηκε τα ξημερώματα της 6ης Δεκεμβρίου στο Ορυχείο Αμυνταίου, με αποτέλεσμα να μετακινηθούν περισσότερα από 20 εκατομμύρια κυβικά μαζών της εσωτερικής απόθεσης, ευτυχώς χωρίς κανέναν τραυματισμό, χάρη στην υψηλή τεχνογνωσία και εμπειρία του προσωπικού.

Το φαινόμενο δημιουργήθηκε από την αναγκαστική υπερσυσσώρευση μαζών στην εσωτερική απόθεση του Ορυχείου, λόγω έλλειψης αντίστοιχου χώρου απόθεσης, αφού η πολιτεία με κάθε τρόπο προσπαθεί να στραγγαλίσει την επέκταση του Ορυχείου. Πότε με την απίστευτη ολιγωρία – καθυστέρηση που επιδεικνύει, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις (διεκπεραίωση διαδικασιών από την Επιθεώρηση Μεταλλείων, υπό αίρεση Δικαστικές αποφάσεις) και πότε λόγω δραστηριότητας της αρχαιολογικής υπηρεσίας, η οποία «φρενάρει» την ανάπτυξη του Ορυχείου».

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη