Ο ‘Αγγελιοφόρος της Ειρήνης’ Ντι Κάπριο επιστρέφει δώρα και περιουσιακά στοιχεία λόγω διαφθοράς!

Ο

Ο ‘Αγγελιοφόρος της Ειρήνης’ και ιερέας της εκκλησίας της Κλιματικής Αλλαγής, ο ηθοποιός του Χόλιγουντ Λεονάρντο Ντι Κάπριο, επιστρέφει δώρα και περιουσιακά στοιχεία μετά την αποκάλυψη της εμπλοκής του σε σκάνδαλο μεγατόνων

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης προέβη σε νομικές ενέργειες διεκδικώντας περιουσιακά στοιχεία ύψους 1,7 δισ. δολαρίων που εκλάπησαν από το επενδυτικό ταμείο 1 MDB στη Μαλαισία. Στα περιουσιακά αυτά στοιχεία περιλαμβάνονται έργα τέχνης που είχαν δοθεί στον Λεονάρντο Ντι Κάπριο (ανάμεσά τους και ένας πίνακας του Πικάσο), το Όσκαρ του Μάρλον Μπράντο που επίσης είχε δοθεί ως δώρο στον πρωταγωνιστή του Τιτανικού και τα δικαιώματα δύο ταινιών του Χόλιγουντ.

Η μαλαισιανή 1MDB και το σκάνδαλο

Η 1MDB είναι ένα κρατικό επενδυτικό ταμείο που ιδρύθηκε από τον πρωθυπουργό της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ το 2009 προκειμένου να επιτύχει οικονομική ανάπτυξη στη χώρα του. Το σκάνδαλο ξέσπασε το 2015, αφότου το ταμείο που είχε χρεωθεί με περισσότερα από 11 δισ. δολάρια (10 δισ. ευρώ) παρέβη τους συμβατικούς όρους αποπληρωμής. Πριν από ένα χρόνο το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακάλυψε ότι το εν λόγω ταμείο είχε λεηλατηθεί και το χρήμα είχε ξεπλυθεί.

Πώς ξεκίνησε να αποκαλύπτεται το σκάνδαλο

Ήταν τον Ιούλιο του 2016 όταν η αμερικανική δικαιοσύνη άρχισε τις έρευνες σε μια προσπάθεια να ανακτήσει μέρος των 4,5 και πλέον δισ. ευρώ που υπεξαιρέθηκαν από το ταμείο μέσω λογαριασμών στην Ελβετία, στη Σιγκαπούρη, στο Χονγκ Κονγκ και στις ΗΠΑ.

Η αμερικανική έρευνα αναφέρει την εμπλοκή κάποιου «πολύ υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Μαλαισίας» ίσως του πρωθυπουργού, που θεωρείται ύποπτος ότι χρησιμοποίησε το 1MDB για προσωπικό του θησαυροφυλάκιο.

«Απλά δεν θα επιτρέψουμε οι ΗΠΑ να γίνουν τόπος όπου διεφθαρμένα πρόσωπα μπορεί να περιμένουν ότι θα κρύβουν περιουσιακά στοιχεία και θα κατασπαταλούν χρήματα που θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν προς όφελος πολιτών άλλων χωρών», δήλωσε σήμερα ο Κένεθ Μπλάνκο, βοηθός γενικός εισαγγελέας.

O Μαλαισιανός πρωθυπουργός

Ξέπλυμα η παραγωγή ο Λύκος της Wall Street

Ορισμένα από τα ποσά που εκλάπησαν επέτρεψαν μεταξύ άλλων, εκτιμά η δικαιοσύνη, τη χρηματοδότηση τριών ταινιών του Χόλιγουντ, όπως «Ο Λύκος της Wall Street», την παραγωγή των οποίων έκανε η εταιρία Red Granite που εδρεύει στο Λος ‘Αντζελες. Ο γαμπρός του Μαλαισιανού πρωθυπουργού, Ριζά Αζίζ, είναι ο συνιδρυτής της Red Granite Pictures. Οι ερευνητές υποπτεύονται ότι 155 εκατ. δολάρια υπεξαιρέθηκαν από το 1MDB για να διοχετευτούν στη Red Granite Pictures το 2012 μέσω υπεράκτιων εταιριών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, «Ο Λύκος της Γουόλ Στριτ» χρηματοδοτήθηκε με δεκάδες εκατ. δολάρια που έκλεψε από το 1MDB ο χρηματιστής Τζο Λόου.

Οι άλλες ταινίες είναι «O ηλίθιος και ο πανηλίθιος», (“Dumb and Dumber To”) μια κωμωδία του 2014 με τον Τζιμ Κάρεϊ και «Ο μπαμπάς γύρισε» (“Daddy’s Home”) του 2015 με τον Γουίλ Φέρελ. Τα δικαιώματα των ταινιών αυτών διεκδικεί η αμερικανική δικαιοσύνη, μετά τις ενέργειές της πέρυσι να πάρει τα δικαιώματα του «Λύκου της Γουόλ Στριτ».

Τα δώρα στον Ντι Κάπριο

Το Νοέμβριο του 2012 είχαν προσφέρει στον Ντι Κάπριο το χρυσό αγαλματίδιο που είχε κερδίσει ο Μάρλον Μπράντο το 1954 για τον ρόλο του στην ταινία του Ελία Καζάν: « Το λιμάνι της Αγωνίας». Επρόκειτο για μία έκπληξη που επιφύλαξε η εταιρία παραγωγής Red Granite Pictures η οποία χρηματοδότησε εν μέρει τη ταινία: «Ο Λύκος της Γουόλ Στριτ» και ήθελε με τον τρόπο αυτόν να τον ευχαριστήσει για την δουλειά του στο γύρισμα. Το Όσκαρ είχε αγοραστεί αντί 600.000 δολαρίων, ενδεχομένως με καταχρασθέντα χρήματα. 

Επίσης, κατά τη διάρκεια μιας πώλησης σαμπάνιας που οργανώθηκε για τα γενέθλια του Ντι Κάπριο το 2013, ο άλλος συνιδρυτής της Red Granite Pictures, Τζο Μακ Φάρλαντ και ο χρηματιστής Τζο Λόου (θεωρείται ύποπτος για ξέπλυμα 400 εκατ. δολαρίων μέσω του 1MDB και ο μεσάζων στην οικογένεια του πρωθυπουργού), είχαν συντελέσει ώστε το ίδρυμα Ντι Κάπριο να λάβει 3 εκατ. δολάρια.

Σύμφωνα πάντα με τις αμερικανικές αρχές, το 2014, ο Λόου φέρεται να είχε χρησιμοποιήσει 3,2 εκατ. δολάρια για να αγοράσει πίνακα του Πικάσο και να προσφέρει αυτό τον πίνακα στον Ντι Κάπριο, με την ευκαιρία των γενεθλίων του.

Πιθανόν τίθεται θέμα επίσης για ένα κολαζ του Ζαν-Μισέλ Μπασκιά για την αγορά του οποίου ο χρηματιστής φέρεται υπεξαίρεσε 9,2 εκατ. δολάρια από το ταμείο και το έδωσε το 2014 στον ηθοποιό.

Ο εκπρόσωπος του ηθοποιού, από την πλευρά του, διευκρίνισε ότι ο Ντι Κάπριο είχε δεχτεί τα δώρα με σκοπό να συγκεντρώσει χρήματα για το ίδρυμά του με τη διοργάνωση μιας δημοπρασίας.

Στη συνέχεια, το 2015, ο Λόου, ο οποίος φωτογραφίζεται σε γκαλά στο πλευρό της Πάρις Χίλτον και της Λίντσεϊ Λόχαν, έδωσε ένα γλυπτό του Ρόι Λίχτενσταϊν, που στη συνέχεια πωλήθηκε σε δημοπρασία κατά τη διάρκεια βραδιάς στο Σεν-Τροπέ υπέρ του ιδρύματος του Ντι Κάπριο για την προστασία του περιβάλλοντος και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Βλέπετε, η… “γκόμενα” που ονομάζεται κλιματική αλλαγή φαίνεται ότι πάσχει από… βουλιμία!

Τον Αύγουστο του 2016, το ελβετικό ταμείο Bruno Manser για την προστασία του τροπικού δάσους είχε ζητήσει από τον Ντι Κάπριο να τηρεί διαφάνεια όσον αφορά την ακεραιότητα των ποσών που λαμβάνει από πρόσωπα που έχουν εκτεθεί πολιτικά στη Μαλαισία. Ενώ ο ηθοποιός είναι πρεσβευτής του ΟΗΕ για το Κλίμα, ο διευθυντής του Bruno Manser, Λούκας Στράουμαν, είχε υπογραμμίσει: “Η διαφθορά είναι μια από τις κύριες αιτίες της καταστροφής των ομβρόφιλων δασών στη νοτιοανατολική Ασία”.

Επιστρέφει όλα τα δώρα ο Ντι Κάπριο

O Λεονάρντο Ντι Κάπριο προσπαθεί να κρατήσει όσο το δυνατόν αποστάσεις από το οικονομικό σκάνδαλο του επενδυτικού ταμείου 1 Malaysia Development Berhad (1MDB).

Σε ανακοίνωσή του ο σταρ εξηγούσε ότι μόλις έμαθε για την έρευνα από τον Τύπο το καλοκαίρι του 2016, ζήτησε από τους εκπροσώπους του να έρθουν σε επαφή με το υπουργείο Δικαιοσύνης για να διαπιστωθεί αν αυτός ή το ίδρυμά του έλαβαν δώρα ή δωρεές από πρόσωπα που αποτελούν αντικείμενο έρευνας ώστε να τα επιστρέψει το νωρίτερο δυνατό. Ο Ντι Κάπριο δήλωσε τότε ότι «στηρίζει πλήρως όλες τις προσπάθειες ώστε να απονεμηθεί δικαιοσύνη σε αυτή την υπόθεση».

Εκπρόσωπος του Ντι Κάπιρο σε δήλωσή του που εστάλη μέσω e-mail χθες ανέφερε ότι ο ηθοποιός από τον περασμένο Ιούλιο ξεκίνησε την επιστροφή των δώρων που είχε λάβει από άτομα που σχετίζονταν με την υπόθεση της 1MDB. Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι ο ηθοποιός επέστρεψε  το Όσκαρ που είχε κερδίσει ο Μάρλον Μπράντο και του είχε δοθεί ως δώρο.

Εκτός από το Όσκαρ,  ο Ντι Κάπριο προέβη επίσης σε ενέργειες για να δώσει στην αμερικανική κυβέρνηση την κυριότητα ενός πίνακα του Πικάσο που του είχε προσφέρει ο χρηματιστής Τζο Λόου.

Φυσικά, ο Ντι Κάπριο δεν κατηγορείται άμεσα για κανένα έγκλημα καθώς ο ίδιος δεν “φαίνεται” να ενεπλάκη στην αγορά.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, Ντι Κάπριο και Λόου υπέγραψαν το Μάρτιο του 2014 συμφωνία με την οποία φρόντισαν ο ηθοποιός να απαλλάσσεται από κάθε ευθύνη που απορρέει άμεσα ή έμμεσα από αυτά τα έργα τέχνης.

Τον Ιούλιο του 2016 ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο είχε ήδη συνεργαστεί με τη δικαιοσύνη για την χρηματοδότηση της ταινίας «Ο λύκος της Γουόλ Στριτ», ωστόσο ο ηθοποιός δεν αναμένεται προς το παρόν να επιστρέψει και τα χρήματα που έλαβε για το γύρισμα της ταινίας «Ο Λύκος της Γουόλ Στριτ», του χαρακτήρα που υποδύετο ο Ντι Κάπριο που έγινε ζάπλουτος με βρόμικα χρήματα.

Η επιστροφή των δώρων είναι μίνιμουμ βάρος ποινής για τον Ντι Κάπριο που έχει καλές “πλάτες” – του ΟΗΕ και του αρχιερέα της Κλιματικής Αλλαγής, Αλ Γκορ.

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Απρίλιο και εν μέσω μεγάλου ανοιξιάτικου χιονιά, ο Ντι Κάπριο, παρά την εμπλοκή του στο σκάνδαλο, έλαβε μέρος στην μεγάλη εκδήλωση στην Ουάσινγκτον για… την Υπερθέρμανση του Πλανήτη, πλάι στον άλλον απατεώνα, τον Αλ Γκορ,  ο οποίος ζητάει όχι ένα, όχι δυο, αλλά δεκαπέντε τρισεκατομμύρια δολάρια για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Είπαμε… είναι βουλιμική η γκόμενα που ονομάζεται Κλιματική Αλλαγή!

πηγή: nea.allnewz.gr

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη