Facebook, Twitter, YouTube και Microsoft στην υπηρεσία της λογοκρισίας της ΕΕ για την "ρητορική μίσους"

F

Το Facebook, το Twitter, το YouTube της Google και η Microsoft την Τρίτη, συμφώνησαν σε ένα «κώδικα συμπεριφοράς» της ΕΕ που θα αντιμετωπίζει την διαδικτυακή “ρητορική μίσους” μέσα σε 24 ώρες στην Ευρώπη

Για να εντοπίζουν τον ρατσισμό και την ξενοφοβία οι μεγάλες διαδικτυακές εταιρείες λένε θα παρακολουθούν τις περισσότερες κοινοποιήσεις 24 ώρες / 24ωρο
Για να εντοπίζουν τον ρατσισμό και την ξενοφοβία οι μεγάλες διαδικτυακές εταιρείες λένε θα παρακολουθούν τις περισσότερες κοινοποιήσεις όλο το 24ωρο

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ προσπαθούν τους τελευταίους μήνες να πείσουν τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης να «πατάξουν» τις διαδικτυακές «ρατσιστικές» επιθέσεις που έχουν αυξηθεί μετά την «προσφυγική κρίση» και τα τρομοκρατικά χτυπήματα των ισλαμιστών, με κάποιους να μιλάνε ακόμα και για απειλητικές ενέργειες κατά των εταιρειών.

Ως μέρος του πλαισίου συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι διαδικτυακοί γίγαντες θα επανεξετάσουν την πλειοψηφία των αιτήσεων για την απομάκρυνση παράνομης «ρητορικής μίσους» μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες και κατάργηση ή απενεργοποίηση της πρόσβασης στο περιεχόμενο αν είναι απαραίτητο.

Θα ενισχύσουν επίσης τη συνεργασία τους με «οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών» οι οποίες βοηθούν στο να επισημανθούν κείμενα «μίσους» στο διαδίκτυο και προωθούν μια «αντι-αφήγηση» στη «ρητορική μίσους».

«Οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις μας υπενθύμισαν την επείγουσα ανάγκη για την αντιμετώπιση της διαδικτυακής ρητορικής μίσους. Τα social media είναι, δυστυχώς, ένα από τα εργαλεία που τρομοκρατικές ομάδες χρησιμοποιούν για να ριζοσπαστικοποιήσουν τους νέους», δήλωσε η Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Vera Jourova.

Η Γερμανία έκανε πέρσι την Google, το Facebook και το Twitter να συμφωνήσουν να διαγράφουν «ρητορική μίσους» από τις ιστοσελίδες τους μέσα σε 24 ώρες και ακόμα ξεκίνησε μια έρευνα για τον επικεφαλής του Facebook στην Ευρώπη, σχετικά με  την υποτιθέμενη αδυναμία του να αφαιρέσει την «ρατσιστική ρητορική μίσους».

«Δεν υπάρχει χώρος για ρητορική μίσους στο Facebook», δήλωσε η Monika Bickert, επικεφαλής της Global Policy Management στο Facebook.

“Με μια παγκόσμια κοινότητα 1,6 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, εργαζόμαστε σκληρά για να δώσουμε εξισορροπημένα στους ανθρώπους τη δυνατότητα να εκφράσουν τις απόψεις τους, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι παρέχουμε ένα αξιοπρεπές περιβάλλον.”

Ο κώδικας δεοντολογίας είναι σε μεγάλο βαθμό η συνέχιση των προσπαθειών που οι εταιρείες έχουν ήδη ξεκινήσει για την καταπολέμηση της «ρητορικής μίσους» στις ιστοσελίδες τους, όπως η ανάπτυξη «εργαλείων» για εκείνους που θέλουν να αναφέρουν περιεχόμενο «μίσους» και η εκπαίδευση προσωπικού για να χειριστεί τέτοια αιτήματα.

Το Twitter έχει αναστείλει πάνω από 125.000 λογαριασμούς από τα μέσα του 2015, για απειλή ή προώθηση τρομοκρατικών ενεργειών, που σχετίζονται κυρίως με το ισλαμικό κράτος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναλάβει παρόμοιες προσπάθειες για να κερδίσουν τη συνεργασία των εταιρειών τεχνολογίας για την καταπολέμηση της διαδικτυακής ριζοσπαστικοποίησης, εστιάζοντας στην προώθηση «αντι-αφηγήσων» σε εξτρεμιστικό περιεχόμενο.

Οι υπουργοί της ΕΕ είχαν ζητήσει η συνεργασία με τις εταιρείες τεχνολογίας να ενταθεί μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο.

Εβραίοι λομπίστες, που είναι συχνά ο στόχος της «ρητορικής μίσους», εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τον κώδικα δεοντολογίας.

«Αυτή η ιστορική συμφωνία δεν θα μπορούσε να έρθει καλύτερη στιγμή», είπε ο Δρ Moshe Kantor, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Εβραϊκού Κογκρέσου.

πηγή:  reuters.com

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη