13 Ιουλίου 100 π.Χ. – Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Ιούλιος Καίσαρας

1

Ο Ρωμαίος πολιτικός και στρατιωτικός Γάιος Ιούλιος Καίσαρ καταγόταν από οικογένεια πατρικίων της γενιάς των Ιουλίων, ιδρυτής της οποίας υποτίθεται ότι ήταν ο Ίουλος, ο μυθικός γιος του Αινεία και της θεάς Αφροδίτης.

Παρά τη θρυλική καταγωγή της η οικογένεια του Καίσαρος δεν ήταν ούτε πλούσια ούτε είχε μεγάλη πολιτική επιρροή. Τις πολιτικές τύχες του Καίσαρος καθόρισε περισσότερο η συγγένειά του με τον στρατηγό και πολιτικό αναμορφωτή Γάιο Μάριο, σύζυγο της Ιουλίας, αδελφής του πατέρα του.

Έχοντας ανάγκη από χρήματα, αναγκάστηκε να καταφύγει για δανεισμό στον Κράσσο που τον βοηθούσε, γιατί διέβλεπε την οργανωτική ικανότητα και τη στρατηγική ευφυία του. 

Ο Gaius Julius Caesar (101 π.Χ. – 44 π.Χ.), ο χαρισματικός στρατηγόςπολιτικός, νομοθέτης, ρήτορας και ιστορικός υπήρξε από τις επιφανέστερες μορφές του αρχαίου κόσμου.

Η ζωή του ενέπνευσε τον Σαίξπηρ, τον Μπέρναρ Σο, τον Χέντελ. 

upl54f9fe2eb4f51

Ήταν ο πολιτικός που πρωταγωνίστησε στον μετασχηματισμό της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. 

Ως ισόβιος ύπατος και δικτάτορας από τον Μάρτη του 44 π.Χ., κατείχε όλες τις εξουσίες, όντας μέγας ποντίφικας (αρχηγός της θρησκείας) από το 63 π.Χ. και praefectus των ηθών από το 46 π.Χ.

Όταν ο Πομπήιος, επιστρέφοντας στη Ρώμη, συνάντησε την άρνηση της Συγκλήτου να επικυρώσει τις πράξεις του, υπογράφει μαζί με τον Κράσσο και τον Καίσαρα πολιτική συμφωνία διαμερισμού της εξουσίας. Έτσι, δημιουργήθηκε η πρώτη τριανδρία (60 π.Χ.).

Το 59 π.Χ. ο Καίσαρας εκλέχτηκε ύπατος και αναχωρεί για την επαρχία του, όπου, μετά από μακρόχρονους αγώνες (58 – 50), κατορθώνει να υποτάξει την πέρα από τις Άλπεις Γαλατία, που εκτός από τη σημερινή Γαλλία, περιελάμβανε και μεγάλο μέρος της Ελβετίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας. 

Διέβη τον Ρουβίκωνα

Μετά το θάνατο του Κράσσου, που φονεύτηκε πολεμώντας εναντίον των Πάρθων, ο Πομπήιος, κύριος της κατάστασης στη Ρώμη, ανακαλεί τον Καίσαρα με σκοπό να τον εκμηδενίσει. Ο Καίσαρας μαθαίνοντας τα σχέδια, οργανώνει το στρατό του στο Ρουβίκωνα ποταμό, εξού και η φράση διέβη τον Ρουβίκωνα και βαδίζει εναντίον της Ρώμης.

Ο Ρουβίκωνας είναι ένας μικρός ποταμός, κοντά στο Ρίμινι της Ιταλίας, το όριο που χώριζε την Ιταλία από τη Γαλατία. Όποιος τολμούσε να τον περάσει, ήταν εχθρός της Ρώμης και θα εκτελούνταν. Ο νόμος αυτός ονομαζόταν «imperium» και προστάτευε τη Ρωμαϊκή Δημοκρατία από στρατιωτικά πραξικοπήματα. Ο Καίσαρας διέσχισε τον Ρουβίκωνα μαζί με τη 13η Λεγεώνα και μπήκε ένοπλος στη Ρώμη. Στις 10 Ιανουαρίου του 49 π.Χ., ο Ιούλιος Καίσαρας διέσχισε τον ποταμό Ρουβίκωνα και κήρυξε πόλεμο εναντίον της Ρωμαϊκής Συγκλήτου και του πρώην συμμάχου του, Πομπήιου. 

Τελικά η σύγκρουση έγινε στα Φάρσαλα, το 48 π.Χ. Ο Καίσαρας νίκησε κι ανάγκασε τον Πομπήιο να καταφύγει στην Αίγυπτο, για να φονευτεί από το βασιλιά της Πτολεμαίο ΙΓ’.

H τιμιότητα της συζύγου

Ο Καίσαρ είχε γίνει τόσο δημοφιλής ώστε το 63 π.X. εκλέχθηκε Μέγας Ποντίφιξ (Pontifex Maximus), δηλαδή αρχιερέας με εξουσία επί των θρησκευτικών θεμάτων. Αλλά στην καινούργια του θέση ο Καίσαρ ξεκίνησε με ένα σκάνδαλο. Μετά τον θάνατο της Κορνηλίας, ο Καίσαρ είχε νυμφευθεί την Πομπηία, εγγονή του Σύλλα.

Ως σύζυγος του Μεγάλου Ποντίφικα η Πομπηία είχε καθήκον να διοργανώνει τις ετήσιες εορτές προς τιμήν της Καλής Θεάς (Bona Dea) στις οποίες απαγορευόταν αυστηρά η συμμετοχή ανδρών. Ωστόσο ο διαβόητος πολιτικός Κλόδιος, μεταμφιεσμένος σε γυναίκα, μπήκε στο σπίτι του Καίσαρος όπου ετελούντο τα μυστήρια της θεάς, πιθανώς με τη συναίνεση της Πομπηίας, όπως ισχυρίστηκαν μερικοί, επειδή ενδεχομένως ήταν ερωμένη του. Ο Καίσαρ, μολονότι υπερασπίστηκε τη σύζυγό του στο δικαστήριο και πέτυχε την αθώωσή της, τελικά τη χώρισε επειδή «η σύζυγος του Καίσαρος δεν πρέπει μόνο να είναι τίμια αλλά και να φαίνεται».

Η Κλεοπάτρα στο χαλί

articleGal_61972_63245.w_hr

Σύμφωνα με τη διαθήκη του πατέρα του, ο Πτολεμαίος ΙΓ΄ έπρεπε να παντρευτεί και να συμβασιλεύσει με την αδελφή του Κλεοπάτρα.

Ο Ποθεινός όμως την είχε αναγκάσει να φύγει από την Αλεξάνδρεια -η συμπεριφορά του προς τον Καίσαρα ήταν εχθρική. Εχθρική επίσης ήταν η συμπεριφορά της ρωμαϊκής φρουράς που η Σύγκλητος είχε από πολύν καιρό εγκαταστήσει στην Αλεξάνδρεια, δεδομένου ότι η Αίγυπτος είχε περιέλθει στη σφαίρα επιρροής της Ρώμης.

Επιζητώντας τη συμμαχία της Κλεοπάτρας, ο Καίσαρ την κάλεσε στην Αλεξάνδρεια. Ένας υπηρέτης έφτασε φορτωμένος με ένα χαλί ή κάλυμμα στρώματος, το άνοιξε στα πόδια του Καίσαρα και εμφανίστηκε η Κλεοπάτρα.

Η εμφάνιση της επέσπευσε τις εξελίξεις. Ο Ποθεινός και ο στρατηγός Αχιλλάς αποφάσισαν την εξόντωση του Καίσαρα. Αυτός το πληροφορήθηκε και θανάτωσε τον Ποθεινό, ο Αχιλλάς όμως διέφυγε και πολιόρκησε τον Καίσαρα στα ανάκτορα βοηθούμενος από τη ρωμαϊκή φρουρά. Ο Καίσαρ μετέτρεψε τα ανάκτορα και το γειτονικό θέατρο σε φρούριο, έστειλε για ενισχύσεις στη Μικρά Ασία και στη Ρόδο κι έκαψε τα πλοία του για να μη πέσουν στα χέρια των επαναστατών. Τότε κάηκε ένα μεγάλο μέρος της βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας. Ο Καίσαρ κινδύνεψε σοβαρά πολλές φορές κατά τη διάρκεια αυτής της πολιορκίας κι ο Πτολεμαίος, πιστεύοντας ότι οι Αιγύπτιοι ήταν νικητές, διέφυγε από τα ανάκτορα αλλά από τότε δεν ξανάγινε λόγος γι’ αυτόν.

Όταν ήρθαν οι ενισχύσεις, ο Καίσαρ επιβλήθηκε και εγκατέστησε την Κλεοπάτρα στον θρόνο με συμβασιλέα τον νεώτερο αδελφό της Πτολεμαίο ΙΔ΄.

Έμεινε εννέα μήνες στην Αίγυπτο, σαγηνευμένος από τη βασίλισσα, άλλωστε, η συμμαχία τους απέφερε πλην των άλλων και ένα γιο, τον Πτολεμαίο ΙΕ΄, τον αποκαλούμενο Καισαρίωνα -ή τουλάχιστον αυτό διατεινόταν η Κλεοπάτρα. 

Όταν έμαθε ότι ο γιος του Μιθριδάτη Φαρνάκης ενεργούσε κατά των Ρωμαίων στην Ασία, εξεστράτευσε εναντίον του τον Ιούνιο του 47, κινήθηκε με την ταχύτητα που τον χαρακτήριζε από την Αίγυπτο μέχρι τον Πόντο και νίκησε τον Φαρνάκη στη Ζέλα. Στη Ρώμη έγραψε «veni, vidi, vici» (ἦλθον, εἶδον, ἐνίκησα).

Η δολοφονία του Καίσαρα έθεσε την Κλεοπάτρα σε τρομερό κίνδυνο. Εγκατέλειψε την πόλη και επέστρεψε στο βασίλειο της, ελπίζοντας πως εκεί θα ήταν ασφαλής… 

Το τέλος του έμεινε στην Ιστορία

Το τέλος του έμεινε στην Ιστορία -παρότι ένας μάντης τον είχε προειδοποιήσει να μην πάει στη Σύγκλητο- όπως το ημερολόγιο του (το Ιουλιανό) και η σχέση του με την Κλεοπάτρα, την τελευταία βασίλισσα της Αιγύπτου. 

«Αἱ εἰδοὶ» τοῦ Μαρτίου»: Και εσύ, τέκνο; 

Η δολοφονία, το τέλος του είναι πιο διάσημο από το σημείο εκκίνησης του. Ο περιορισμός της Συγκλήτου και η συγκέντρωση εξουσιών στα χέρια του ήταν αρχή μιας αλληλουχίας γεγονότων που οδήγησαν στη δολοφονία του. 

Στις 15 Μαρτίου του 44 π.Χ. (την 15η του µηνὸς Μαρτίου, οι Ρωµαίοι ονόµαζαν «Μαρτίου εἰδοί») ομάδα Συγκλητικών με αρχηγούς τους Γάιο Κάσσιο Λογγίνος και Μάρκο Ιούνιο Βρούτο -θετός γιος του Καίσαρα- καλεί τον αυτοκράτορα στο φόρουμ για να υπογράψει μια αίτηση για την επιστροφή των εξουσιών. 

Η παράδοση του εγγράφου ήταν η τελευταία πράξη του δράματος. Πρώτος, σύμφωνα με τον Πλούταρχο, ήταν ο Πούμπλιος Σερβίλιος Κάσκα. Χρειάστηκαν 23 μαχαιριές για να πέσει νεκρός.

Από όλους όσοι συμμετείχαν στη δολοφονία, το γεγονός σημάδεψε ο Μάρκος Βρούτος. Μπορεί να μην είναι ιστορικά τεκμηριωμένο, αλλά ο θρύλος λέει πως ο Ιούλιος Καίσαρας, κοιτάζοντας τον στα μάτια, ξεστόμισε την περίφημη φράση «Και εσύ τέκνο…». Τα τελευταία λόγια του παντοδύναμου Ιούλιου Καίσαρα ήταν στα ελληνικά

Ο Καίσαρας ήταν 56 χρονών και η δολοφονία του σήμανε την αρχή της πτώσης της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη