Η Κβαντική "αποδεικνύει" ότι το Συνειδητό περνά σε άλλο σύμπαν μετά τον θάνατο;

Η

Το αιώνιο ερώτημα που μέχρι τώρα διαιρεί θρησκείες και επιστήμη: Υπάρχει ζωή μετά τον θάνατο; Υπάρχει συνείδηση χωρίς την ύλη, δηλαδή το σώμα μας;

Ένα βιβλίο με τίτλο «Βιοκεντρισμός: Πώς η ζωή και η συνείδηση είναι τα κλειδιά για την κατανόηση της φύσης του Σύμπαντος» που κυκλοφόρησε τελευταία έχει γίνει δημοφιλές, επειδή περιέχει την αντίληψη ότι η ζωή δεν τελειώνει με τον θάνατο του σώματος, αλλά μπορεί να διαρκέσει για πάντα.

Ο επιστημονικός συγγραφέας του βιβλίου, Robert Lanza, δεν έχει καμία αμφιβολία ότι κάτι τέτοιο μπορεί να είναι πιθανό.

Ο Lanza είναι γνωστός στην επιστημονική κοινότητα για τις προηγμένες μεθόδους που χρησιμοποιεί και είναι ειδικός στην αναγεννητική ιατρική και επιστημονικός διευθυντής της Advanced Cell Technology Company. Ενώ είναι γνωστός για τις εκτεταμένες έρευνες του πάνω στα βλαστικά κύτταρα, είναι επίσης γνωστός και για τα επιτυχημένα πειράματα σχετικά με την κλωνοποίηση απειλούμενων ζωικών ειδών

Πριν λίγα χρόνια άρχισε να ασχολείται με τη Φυσική, την Κβαντομηχανική και την Αστροφυσική. Από αυτό το εκρηκτικό επιστημονικό μείγμα προέκυψε η νέα θεωρία του την οποία ο καθηγητής ονόμασε Βιοκεντρισμό.

Η θεωρία του Βιοκεντρισμού υπονοεί ότι ο θάνατος απλά δεν υπάρχει. Είναι μια ψευδαίσθηση που προκύπτει στο μυαλό των ανθρώπων. Υπάρχει μόνο επειδή οι ίδιοι οι άνθρωποι ταυτίζονται με το σώμα τους. Πιστεύουν ότι όταν το σώμα χαθεί, αργά ή γρήγορα, η συνείδησή τους θα εξαφανιστεί και αυτή.

Αυτό ταιριάζει καλά με τα βασικά αξιώματα της κβαντικής μηχανικής, σύμφωνα με την οποία ένα συγκεκριμένο σωματίδιο μπορεί να είναι παρόν παντού και ένα γεγονός μπορεί να συμβεί με πολλούς, μερικές φορές αμέτρητους τρόπους.

Ο Lanza πιστεύει, επίσης, ότι υπάρχουν ταυτόχρονα πολλαπλά σύμπαντα. Σε ένα από αυτά, το σώμα μπορεί να είναι νεκρό, ενώ σε κάποιο άλλο να συνεχίζει να υφίσταται απορροφώντας τη συνείδηση, που μεταπήδησε σε αυτό το σύμπαν.

Αυτή η ελπιδοφόρα, αλλά εξαιρετικά αμφιλεγόμενη θεωρία μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας, έχει πολλούς αυθόρμητους υποστηρικτές, όχι μόνο ανθρώπους που αναζητούν μια ελπίδα, αλλά και ορισμένους γνωστούς επιστήμονες. Είναι οι φυσικοί και οι αστροφυσικοί που συμφωνούν με την ύπαρξη παράλληλων κόσμων και που προτείνουν τις θεωρίες για τα πολλαπλά σύμπαντα. Υπερασπίζονται αυτές τις θεωρίες και πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν φυσικοί νόμοι που απαγορεύουν την ύπαρξη παράλληλων κόσμων.

consciousness-after-death-comp

Ο πρώτος που αναφέρθηκε σε παράλληλους κόσμους ήταν ο συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας H.G. Wells, ο οποίος αναφέρθηκε σε αυτούς το 1895 στην ιστορία του «Η πόρτα στον τοίχο». Μετά από 62 χρόνια, η ιδέα αυτή εξελίχθηκε από τον Δρ Hugh Everett στη μεταπτυχιακή του διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Princeton. Η βασική του διατύπωση είναι ότι σε κάθε δεδομένη στιγμή, ο κόσμος χωρίζεται σε αναρίθμητα παρόμοια αντίγραφα, τα οποία την αμέσως επόμενη στιγμή εξελίσσονται διαφορετικά και χωρίζονται με τη σειρά τους σε άλλα. Σε ορισμένους από αυτούς τους κόσμους που μπορεί να είστε παρών, μπορεί να διαβάζετε αυτό το άρθρο σε ένα σύμπαν και σε άλλο να βλέπετε τηλεόραση.

Ο κινητήριος μοχλός για αυτές τις εκδοχές είναι οι πράξεις μας, εξήγησε ο Everett. Αναλόγως με τις επιλογές που έχουμε για να κάνουμε κάτι, το σύμπαν χωρίζεται σε όλες αυτές τις διαφορετικές περιπτώσεις.

Στη δεκαετία του 1980, ο Andrei Linde, επιστήμονας από το Ινστιτούτο Φυσικής του Lebedev, ανέπτυξε τη θεωρία των πολλαπλών συμπάντων. Σήμερα είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Ο Linde εξήγησε: Το Διάστημα αποτελείται από πολλές διαστελλόμενες σφαίρες, οι οποίες με τη σειρά τους δημιουργούν παρόμοιες σφαίρες και ούτω καθεξής έως το άπειρο. Απέχουν μεταξύ τους εντός του σύμπαντος και η κάθε μια δεν γνωρίζει την ύπαρξη της άλλης, αλλά αποτελούν μέρη του ίδιου φυσικού σύμπαντος.

Το γεγονός ότι το σύμπαν μας δεν είναι μοναδικό υποστηρίζεται από τα δεδομένα που έλαβε το διαστημικό τηλεσκόπιο Planck. Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα, οι επιστήμονες κατάφεραν να συνθέσουν τον πιο ακριβή χάρτη του κοσμικού μικροκυματικού φόντου, που λέγεται επίσης κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου, που οφείλεται στο Big Bang και υπάρχει μέχρι σήμερα. Από αυτόν τον χάρτη διαπιστώθηκε επίσης ότι το σύμπαν έχει πολλές σκοτεινές εσοχές που αντιπροσωπεύονται από μερικές τρύπες και εκτεταμένα κενά.

Η θεωρητικός φυσικός Laura Mersini-Houghton του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας με τους συνεργάτες της υποστηρίζει πως οι ανωμαλίες του μικροκυματικού κοσμικού υποβάθρου υφίστανται λόγω του γεγονότος ότι το σύμπαν μας επηρεάζεται από άλλα γειτονικά σύμπαντα. Οι τρύπες και τα κενά στον χάρτη είναι άμεσο αποτέλεσμα των επιδράσεων των γειτονικών συμπάντων στο δικό μας.

Ψυχή κβάντα

Ο καθηγητής Stuart Hameroff από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα δεν έχει καμία αμφιβολία για την ύπαρξη της αιώνιας ψυχής. Πέρυσι, ο ίδιος ανακοίνωσε ότι έχει βρει αποδείξεις ότι η συνείδηση δεν χάνεται μετά το θάνατο.
Σύμφωνα με τον Hameroff, ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ο ιδανικός κβαντικός υπολογιστής και η ψυχή, ή η συνείδηση, είναι απλά πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες στο κβαντικό επίπεδο. Με τη σειρά του, ο Lanza αποδεικνύει ότι η ψυχή μεταναστεύει σε άλλο σύμπαν. Αυτή είναι η κύρια διαφορά της θεωρίας του από τις παρόμοιες.
Ωστόσο υπάρχει μια αντίφαση στη θεωρία του Lanza. Αν η “ατομική” συνείδηση ζει ανεξάρτητα από την ύλη για ποιο λόγο έχει ανάγκη μετανάστευσης σε άλλο παράλληλο υλικό κόσμο;
Κι εδώ έρχεται η θρησκευτική φιλοσοφία, ειδικά των θρησκειών που πιστεύουν στην μετεμψύχωση. Το συνειδητό κάθε ατόμου είναι σε εξέλιξη και αέναη αναζήτηση ένωσης του με το συλλογικό. Οι Ινδουιστές πιστεύουν ότι για να συμβεί αυτό, η Συνείδηση πρέπει να είναι “νταρμική”, δηλαδή να χαρακτηρίζεται με όλες εκείνες τις ανώτερες ποιότητες του Θείου. Αλλιώς, η ψυχή «έρχεται ξανά στον κόσμο για να πάρει το μάθημά της και να εξαλείψει το κάρμα της». Ο Χριστιανισμός, από την άλλη, απορρίπτει αυτή τη θεωρία και μιλάει για Ανάσταση ψυχών, υπονοώντας ωστόσο ότι αυτή θα συμβεί σε έναν άυλο κόσμο.
Όπως και να έχει το θέμα, οι επιστήμονες, για δικούς του λόγους, αναζητούν μέσω της επιστήμης απαντήσεις. Οι θρησκείες πρεσβεύουν η κάθε μια τη δική της άποψη. 
Κι εμείς, μπορούμε να έχουμε την απάντηση ή περιμένοντας να δούμε τι θα γίνει μετά θάνατον, ή… κάνοντας έναν καλό βαθύ διαλογισμό, εκεί που η Συνείδηση χωρίς σκέψη συναντά το Συλλογικό Συνειδητό και υπάρχει όλη η Γνώση!

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη