Έρευνα: Φθόνος και ζήλια καθορίζουν τη συμπεριφορά του 30% των ανθρώπων

Έ

Ένας στους τρεις ανθρώπους ζηλεύει το γρασίδι του γείτονα που… είναι πιο πράσινο!

Στον δυτικό κόσμο της ύλης, του ατομικισμού και της κτητικότητας, η ζήλια και ο φθόνος τείνει να πάρουν επιδημικές διαστάσεις, ακόμα κι όταν το άτομο που διακατέχεται από αυτά τα συναισθήματα, υποφέρει πρώτο και καλύτερο, χωρίς καν να το παραδέχεται.
Έρωτας, επιτυχία, χαρίσματα ή απόκτηση αγαθών, είναι συνήθως τα κίνητρα για να ανάψουν τα συναισθήματα ζήλιας.
Οι ψυχολόγοι έχουν διαπιστώσει ότι το συναίσθημα του φθόνου αποτελεί τη βασική κινητήρια δύναμη πίσω από τη συμπεριφορά πολλών ανθρώπων, σίγουρα πολύ περισσότερων απ’ ό,τι μπορεί να φανταστούμε.
Αντί να αναζητούμε την καλύτερη λύση για όλους, φαίνεται πως μια μεγάλη μερίδα συνανθρώπων μας είναι διατεθειμένοι ακόμα και να βγουν χαμένοι, αρκεί ο “άλλος” να βρίσκεται σε χειρότερη μοίρα (το σύνδρομο της Μήδειας).
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα  μιας έρευνας που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Science Advances, οι 30% από τους 541 συμμετέχοντες ήταν πρόθυμοι να αγνοήσουν ένα μεγαλύτερο βραβείο σε ένα τυχερό παιχνίδι και να συμβιβαστούν με κάτι χειρότερο, αρκεί η απόφασή τους αυτή να μείωνε και τις πιθανότητες των άλλων να κερδίσουν.
Σύμφωνα με την ομάδα επιστημόνων που διεξήγαγε την έρευνα, ο ζηλόφθονος τύπος προσωπικότητας «χαρακτηρίζεται από αισθήματα ζήλιας, εμμονής με το στάτους του και έλλειψης εμπιστοσύνης». Όπως επισημαίνουν, αυτά τα άτομα κάνουν τα πάντα για να υπονομεύσουν τους συνάδελφους ή συνεργάτες τους ώστε να μην αποκτήσουν περισσότερα προνόμια από αυτούς, ακόμα κι αν αυτή η συμπεριφορά τους έχει αρνητικό αντίκτυπο στον εαυτό τους.
Όπως επισημαίνει ο συγγραφέας της σχετικής μελέτης, καθηγητής Yamir Moreno, από το Πανεπιστήμιο της Σαραγόσα, «τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας αντικρούουν παλαιότερες θεωρίες, που αντιμετώπιζαν τους ανθρώπους ως κατεξοχήν λογικά πλάσματα».
Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι σχεδόν το 90% των ανθρώπων μπορεί να διαχωριστεί σε τέσσερις βασικούς τύπους προσωπικοτήτων: Τον αισιόδοξο, τον απαισιόδοξο, τον πρόθυμο να εμπιστευθεί τους συνανθρώπους του και τον ζηλόφθονο.
Οι «ζηλόφθονες» προσωπικότητες είναι οι πιο διαδεδομένες από τους υπόλοιπους τύπους, με σχεδόν 1 στα 3 άτομα να εμπίπτει σε αυτήν την κατηγορία. Συγκεκριμένα, οι «ζηλόφθονοι» τύποι υπερτερούν με αναλογία 30% έναντι 20% των υπόλοιπων χαρακτήρων.
Προφανώς σ’αυτά τα χαμηλά συναισθήματα βρίσκεται και η απάντηση γιατί στις τόσο δύσκολες μέρες μας δεν λειτουργεί σωστά το “εμείς” έναντι κοινών προβλημάτων και συμφερόντων…

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη