Ο Όργουελ και οι "ψευδείς ειδήσεις" – Πέθανε σαν σήμερα

Ο

O Έρικ Άρθουρ Μπλαιρ, γνωστός με το συγγραφικό του ψευδώνυμο Τζωρτζ Όργουελ, πέθανε σαν σήμερα, 21 Ιανουαρίου 1950. Στο βιογραφικό του θα διαβάσει κανείς “ήταν Βρετανός συγγραφέας, λογοτέχνης και δημοσιογράφος”. Ακόμα δεν έχει προστεθεί και ο χαρακτηρισμός του προφήτη…

Το έργο του, λόγω της συνειδητότητας των κοινωνικών ανισοτήτων και την αντίθεση του στα ολοκληρωτικά καθεστώτα, αρχικά θεωρείτο εμπνευσμένο από την περίοδο του Στάλιν. Ωστόσο με την πάροδο του χρόνου, βλέπουμε τη δυστοπική Ωκεανία του 1984 να παίρνει σάρκα και οστά.
Κάθε μέρα που περνάει είμαστε κι ένα βήμα πιο κοντά στην ‘αόρατη παγκόσμια διακυβέρνηση’, στην ‘αστυνομία σκέψης’, έχοντας ήδη παραδοθεί οικειοθελώς στον Big Brother δια μέσου της αποπλανητικής ευκολίας της τεχνολογίας.
Τα ρομποτοποιημένα όντα της Ωκεανίας, ζουν σε καθεστώς «ολιγαρχικού κολεκτιβισμού», κάτω από έναν cult ηγέτη, ο οποίος περιβάλλεται από τέτοια αύρα μυστηρίου ώστε είναι αμφίβολο αν αποτελεί πρόσωπο όντως υπαρκτό. Λέξεις όπως ελευθερία, δημοκρατία και ισότητα θα έχουν τεθεί εν αχρησία, θα είναι απαγορευμένες.

Η ήττα της ελεύθερης έκφρασης και οι… “ψευδείς ειδήσεις”

Σε μια συνέντευξη στον καθηγητή Τσουκαλά («BHMAgazino», 21.10.2000) ο Λαφοντέν έδωσε, χρησιμοποιώντας εύστοχο δειγματισμό, τον ορισμό της οργουελικής Newspeak, χωρίς όμως να αναφέρει αυτόν τον όρο:
Επέλεξε τη λέξη «επενδυτής» που ορίζεται ως ένας άνθρωπος που έφτιαχνε ένα εργοστάσιο, αγόραζε μηχανήματα για να παράγει κάτι με τους εργαζομένους. Τώρα όμως έχει καταντήσει πλέον ένας κερδοσκόπος που αποβλέπει σε εύκολα κέρδη από τόκους και νομισματικά παιχνίδια. Και καταλήγει στο οργουελικό:

«Πρόκειται λοιπόν για πλήρη αλλοίωση της γλώσσας, με την έννοια ότι οι λέξεις δεν έχουν πια την αρχική κυριολεκτική σημασία τους και καταλήγουν μάλιστα να σημαίνουν κάτι το εντελώς διαφορετικό».

Το πιο λαμπρό και φιλόδοξο «πρόγραμμα» της Ωκεανίας είναι η Newspeak, η «γλωσσοκάθαρση», με τη συνακόλουθη κήρυξη πτώχευσης της γλώσσας (και του νου). Ο στόχος της Νέας Γλώσσας είναι να περιοριστούν τα όρια της σκέψης. Να ισχύσει αυστηρά η αρχή της ήσσονος προσπάθειας στον λόγο. Η ιστορία ως ένα τεράστιο παλίμψηστο θα αποξεσθεί επιμελώς ώστε να απαλειφθεί εντελώς οτιδήποτε επιλήψιμο υπάρχει από την Oldspeak, Παλαιά Γλώσσα.
Πρόκειται για μια συστηματική αποδόμηση της γλώσσας και μια ήττα της ελεύθερης έκφρασης αλλά, το χειρότερο, μια επιβολή ενός θεσμοποιημένου τρόμου. Κάθε απόπειρα επανάστασης θα είναι ανέφικτη ελλείψει εργαλειακού υλικού να αρθρωθεί σε αντίλογο.
Γνήσιο τέκνο της η Doublethink, η Διπλή Σκέψη, που δεν είναι τίποτε άλλο από το να έχεις ταυτόχρονα δύο «πιστεύω», το ένα εντελώς διαφορετικό από το άλλο, π.χ. α) «η δημοκρατία είναι ανύπαρκτη» και β) «το Ingsoc είναι ο προασπιστής της δημοκρατίας». «Είναι το να ξέρεις και να μην ξέρεις. Το να γνωρίζεις πλήρως μια αλήθεια ενώ λες προσεκτικά κατασκευασμένα ψεύδη».
Έτσι βιώνουμε το σήμερα, χτίζοντας την Ωκεανία του όλο και πιο κοντινού αύριο, με τους αρχιμάστορες του ψεύδους και της προπαγάνδας να διώκουν τις ελεύθερες φωνές στο διαδίκτυο με το πρόσχημα της ‘κάθαρσης’ του από ψευδείς ειδήσεις.
Ο Όργουελ πέθανε πολύ νέος από φυματίωση. Η τελευταία του προειδοποίηση προς τους ανθρώπους ήταν: “Mην αφήσετε κάτι τέτοιο να συμβεί, από σας εξαρτάται”…

  • Σε μια εποχή παγκόσμιου ψεύδους, το να λες την αλήθεια είναι μια πράξη επαναστατική
  • Ελευθερία είναι το δικαίωμα να λες στους ανθρώπους αυτό που δεν θέλουν ν’ ακούσουν
  • Για να επιβιώσεις, συχνά είναι απαραίτητο να δώσεις μάχη, και για να δώσεις μάχη, πρέπει να λερωθείς
  • Μια ιεραρχική κοινωνία δεν είναι δυνατή παρά μόνο αν βασίζεται στη φτώχεια και στην άγνοια
  • Όλη η προπαγάνδα είναι ψέματα, ακόμα κι όταν λέει την αλήθεια
Τελευταία προειδοποίηση…

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη