Ποιας χώρας η Κεντρική Τράπεζα προτρέπει τους πολίτες της να αγοράσουν χρυσό

Π
Με τα πάνω κάτω στην Παγκόσμια Οικονομία και το πολιτικό σκηνικό η κάθε χώρα αντιμετωπίζει τη δική της οικονομία σύμφωνα με της ανάγκες της ή σύμφωνα με ποιο μπλοκ της σφαίρας είναι περισσότερο συνδεδεμένη. Αλλού επιβάλλεται το πλαστικό χρήμα κι αλλού το ενδιαφέρον στρέφεται στο χρυσό που, όσα σκαμπανεβάσματα κι αν έχει, δεν κινδυνεύει ποτέ να χάσει την αξία του

Έτσι η κεντρική τράπεζα της Κιργιζίας ενθαρρύνει τα έξι εκατομμύρια πολίτες της να αποκτήσουν τουλάχιστον από 3,5 ουγκιές (100 γραμμάρια) φυσικού χρυσού.
Το πολύτιμο μέταλλο είναι η κορυφαία εξαγωγή του έθνους, αλλά, παραδόξως, οι άνθρωποι εκεί επενδύουν τα περισσότερα από τα χρήματά τους σε βοοειδή. Η θέση της χώρας στα σύνορα της Κίνας φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην επιλογή της να τους στρέψει μακριά από την παραδοσιακή τους μορφή επένδυσης. Μια αυξανόμενη τάση σε όλη την Ασία έφερε μια αυξανόμενη ζήτηση για τα φυσικά μέταλλα από ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές. Η Κινεζική και η Ρώσικη κυβέρνηση είναι πρώτες στον κόσμο στην προσπάθειά τους να συσσωρεύσουν χρυσό, τροφοδοτώντας εικασίες σχετικά με τη σημασία του για το μέλλον των διεθνών οικονομικών.
Χώρες όπως η Ινδία έχουν βιώσει την εσωτερική αναταραχή καθώς η παραδοσιακή τους συνήθεια για αγορά πολύτιμων μετάλλων ήρθε αντιμέτωπη με τον πόλεμο της κυβέρνησης στα μετρητά. Οι Ινδοί είναι οι μεγαλύτεροι αγοραστές του κόσμου του χρυσού, ενώ τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την εξάλειψη των συναλλαγών σε μετρητά απλά ενθάρρυναν τις μαύρες αγορές για να καλύψουν τη ζήτηση. Τώρα που οι αρχές απαγόρευσαν το χαρτονόμισμα, ο χρυσός παραμένει ένα από τα τελευταία διαθέσιμα φυσικά και μη ανιχνεύσιμα στοιχεία. Η τρέχουσα αβεβαιότητα στο τραπεζικό σύστημα έχει αυξήσει τη ζήτηση για πιο άμεσο έλεγχο αποταμίευσης του.
Η Γερμανία έχει ήδη επαναπατρίσει ένα μεγάλο μέρος των διαθεσίμων της σε χρυσό από την αμερικανική κεντρική τράπεζα και πολλές άλλες χώρες εκφράζουν την επιθυμία να κάνουν το ίδιο.
Η γενική αντίληψη του χρυσού έχει αλλάξει ριζικά κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα και πολλά μπορεί να μάθει κανείς ακούγοντας τις φωνές του παρελθόντος. Ο πρώην πρόεδρος της Federal Reserve, Alan Greenspan ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς άντρες στη χρηματοδότηση για δεκαετίες. Ο ίδιος είπε τα ακόλουθα πίσω στο 1966:
“Σύμφωνα με τον κανόνα του χρυσού, το ποσό της πίστωσης που μία οικονομία μπορεί να υποστηρίξει καθορίζεται από ενσώματα πάγια περιουσιακά στοιχεία της οικονομίας, δεδομένου ότι κάθε πιστωτικό μέσο είναι τελικά μια αξίωση για κάποιο ενσώματο πάγιο περιουσιακό στοιχείο… Η εγκατάλειψη του κανόνα του χρυσού κατέστησε δυνατό για τους κρατιστές κοινωνικής πρόνοιας να χρησιμοποιούν το τραπεζικό σύστημα ως μέσο για την απεριόριστη επέκταση πίστωσης”.
Ουπς! Πόσο είναι το απόθεμα του χρυσού στη χώρα μας; Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δεκεμβρίου 2016 από το ειδικό τμήμα του ΔΝΤ (IFS) η Ελλάδα βρίσκεται στη θέση 32 με συνολικά 112,8 τόνους χρυσούς, που εκπροσωπούν το 62,5% των συνολικών αποθεμάτων της χώρας μας, καθώς μεγάλο μέρος βρίσκεται σε τράπεζες του εξωτερικού.
Από την άλλη, δεκάδες μαγαζιά φύτρωσαν στα χρόνια των μνημονίων σε όλη την επικράτεια και μαζεύουν τα χρυσαφικά του φτωχού Έλληνα. Κακές γλώσσες λένε ότι πίσω από πολλά από αυτά κρύβονται ξένοι “επενδυτές”, (τοκογλύφοι αλλά πιο κομψά) και η βέρα και το σταυρουδάκι τελικά θα καταλήξουν εκεί που πάει και ο υπόλοιπος ελληνικός πλούτος…

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη