Ο θάνατος 18χρονου από ιλαρά προβληματίζει καθώς ήταν εμβολιασμένος

Ο

“Άλλος ένας θάνατος από ιλαρά καταγράφεται στη Ελλάδα, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των θυμάτων της επιδημίας σε 4”, αναφέρουν τα ΜΜΕ

Ωστόσο καλό είναι να ανοίξουν οι δημοσιογράφοι και κανένα λεξικό να δουν τον ακριβή ορισμό της λέξης “επιδημία” που χρησιμοποιείται και στα αγγλικά:

An epidemic (from Greek ἐπί epi “upon or above” and δῆμος demos “people”) is the rapid spread of infectious disease to a large number of people in a given population within a short period of time, usually two weeks or less. For example, in meningococcal infections, an attack rate in excess of 15 cases per 100,000 people for two consecutive weeks is considered an epidemic (wiki)

Ο 18χρονος από τη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τις πληροφορίες των μίντια, ήταν εμβολιασμένος έναντι της ιλαράς, αλλά έπασχε από γενετικό νόσημα και βρισκόταν σε θεραπεία ανοσοκαταστολής.

Ήταν πλήρως εμβολιασμένος, δηλαδή είχε λάβει τις δύο δόσεις του εμβολίου για ιλαρά- παρωτίτιδα-ερυθρά. Ωστόσο, «κόλλησε» τη λοίμωξη και στη συνέχεια λόγω της ανοσολογικής ανεπάρκειας του οργανισμού του παρουσίασε σοβαρές επιπλοκές. Ο άτυχος νέος κατέληξε από αναπνευστική ανεπάρκεια στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη.

“Με αφορμή το θλιβερό περιστατικό, οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), υπογραμμίζουν για μια ακόμη φορά πως η έκβαση της ιλαράς είναι απολύτως απρόβλεπτη ακόμη και σε εμβολιασμένους, πολύ δε περισσότερο σε όσους δεν έχουν καμία θωράκιση έναντι αυτής”, αναφέρουν τα δημοσιεύματα.

Φυσικά ακούστηκαν και πάλι τα καταπληκτικά τσιτάτα ότι “για την επιδημία φταίει το αντιεμβολιαστικό κίνημα”, σε ραδιοφωνικές εκπομπές που ξέχασαν να τονίσουν το γεγονός ότι ο νέος ήταν πλήρως εμβολιασμένος, καθώς και τον προβληματισμό αυτής της “καταραμένης” ομάδας των αντιεμβολιαστών για το πόσο αποτελεσματικό είναι αυτό το εμβόλιο ή ακόμα κι αν πρέπει να γίνεται από όλους, ειδικά αυτούς που έχουν ήδη χαμηλό ανοσοποιητικό.

Το συγκεκριμένο γεγονός έγινε επίσης εντελώς “γαργάρα” από τις γνωστές ομάδες κοινωνικού διχασμού με αφορμή τα εμβόλια, οι οποίες φτάνουν στα άκρα ζητώντας μέχρι και τον αποκλεισμό σε νησιά, την φυλάκιση ή την δια νόμου επιβολή εμβολιασμού των ανεμβολίαστων, καθώς δεν συνέφερε να δημοσιοποιηθεί και να σχολιαστεί.

Ωστόσο ο λόγος που αναφέρω το περιστατικό δεν είναι για να ρίξω λάδι στη φωτιά της διαμάχης, αλλά ως αφορμή, γιατί μόλις έλαβα γνώση κάποια δημοσιεύματα του 2014 σχετικά με τον ιό της ιλαράς. Δημοσιεύματα που με προβλημάτισαν πολύ και που δυστυχώς δεν έχουν έκτοτε συνέχεια.

“Μια εκπληκτική θεραπεία για τον καρκίνο που βασίζεται στον ιό της ιλαράς σώζει τη ζωή μιας γυναίκας”

Μια γυναίκα με ανίατο καρκίνο είναι τώρα σε ύφεση, χάρη, σύμφωνα με τους ιατρούς, σε μια πολύ συγκεντρωμένη δόση του ιού της ιλαράς.

Επί 10 χρόνια, η 49χρονη Stacy Erholtz, έδινε μάχη με το πολλαπλό μυέλωμα, έναν θανατηφόρο καρκίνο του αίματος. Οι γιατροί της κλινικής Mayo λένε ότι είχε λάβει κάθε τύπο χημειοθεραπευτικού φαρμάκου διαθέσιμο για τον καρκίνο της και είχε υποβληθεί σε δύο μεταμοσχεύσεις βλαστοκυττάρων, αλά είχε υποτροπή, ξανά και ξανά.

Οι ερευνητές έδωσαν σε αυτήν και σε πέντε άλλους ασθενείς με πολλαπλό μυέλωμα μια δόση ιού της ιλαράς με υψηλό βαθμό συμπύκνωσης, παρόμοια με το εμβόλιο ιλαράς. Στην πραγματικότητα, η δόση που έλαβε η Erholtz περιείχε δόση από τον ιό αρκετή για να εμβολιάσει περίπου 10 εκατομμύρια ανθρώπους.

Η ιδέα δεν είναι νέα. Για δεκαετίες, οι επιστήμονες ερευνούν πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ιούς που στοχεύουν συγκεκριμένα κύτταρα για να καταπολεμήσουν τον καρκίνο τροποποιώντας τους έτσι ώστε να μολύνουν μόνο και να σκοτώνουν τα γρήγορα εξαπλωμένα καρκινικά κύτταρα.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές στη μελέτη, αυτή η τεχνική ήταν αποτελεσματική σε ποντίκια και στη θεραπεία τοπικών όγκων, όπως ένα μελάνωμα στο δέρμα.  

Ο τροποποιημένος ιός που επέλεξαν οι ερευνητές – ο οποίος χορηγείται συνήθως στους ανθρώπους ως εμβόλιο ιλαράς – επιλέχθηκε επειδή στοχεύει κύτταρα με συγκεκριμένη πρωτεΐνη που είναι κοινή σε αυτά τα καρκινικά κύτταρα μυελώματος, αλλά όχι σε υγιή κύτταρα.

Αυτό σημαίνει ότι ο ιός στοχεύει τον καρκίνο χωρίς να κάνει το άτομο άρρωστο. Οι γυναίκες σε αυτή τη μελέτη ήταν και οι δύο “στα πρόθυρα θανάτου” μετά την αποτυχία άλλων θεραπειών καρκίνου. Αυτός μόνο είναι ένας λόγος για να δοκιμαστεί  μια πειραματική θεραπεία, αλλά υπήρξε ένας άλλος σημαντικός παράγοντας στο παιχνίδι: το ίδιος τους το ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι επιστήμονες της Mayo Clinic λένε ότι χιλιάδες ασθενείς με καρκίνο έχουν υποβληθεί σε θεραπεία με ιούς, αλλά αυτή είναι η πρώτη περίπτωση ενός ασθενούς με καρκίνο που είχε εξαπλωθεί σε όλο το σώμα που παρέμεινε σε ύφεση. [πηγές: cnn.com – businessinsider.com]

Αυτές οι γυναίκες δεν είχαν ανοσία στον ιό της ιλαράς, κι αυτό θεωρήθηκε ως “τύχη”, από τους γιατρούς επειδή πιστεύουν ότι η ανοσία θα εμπόδιζε τον ιό να κάνει τη δουλειά του στο σύστημα του ασθενούς. Ωστόσο, αναφέρουν ότι “δεν ξέρουν αν ήταν ανεμβολίαστες ή είχαν χάσει την ανοσία του εμβολιασμού, λόγω χημειοθεραπείας”.

Οπότε καταλαβαίνετε ότι ο προβληματισμός είναι μέγας. Έχει δαιμονοποιηθεί ένας παιδικός ιός προτρέποντας τον κόσμο να βιαστεί να αποκτήσει ανοσία σε αυτόν, κλείνοντας κάθε πόρτα αργότερα να του είναι χρήσιμος ως θεραπεία για τον καρκίνο.

Σύμφωνα με την Αλεξάνδρα Ευθυμιάδου Γρίβα, παθολόγο από τη Θεσσαλονίκη, “Τα εμβόλια καταστέλλουν θεραπευτικές πράξεις […] και εμποδίζουν την ωρίμανση του ανοσοποιητικού συστήματος“.

Γιατρός δεν είμαι, αλλά… it makes sense, όπως λένε και στο χωριό μου. Και στην τελική, επειδή βομβαρδιζόμαστε από πληροφόρηση ένθεν κακείθεν, ακόμα και αντικρουόμενη μέσα από την ίδια την επιστημονική κοινότητα, μετά την πλήρη και όχι μονομερή ενημέρωση, το καλύτερο που έχει να κάνει κάποιος είναι να ακούσει το ένστικτό του και να πράξει ανάλογα.

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη