Τραγούδι “διαφορετικότητας” ή σιωνιστικό μήνυμα;

Τ

Χτες οι Netta-νιάχου έκαναν  μουσικά μια δήλωση: Το Ισραήλ δεν είναι το παιγνίδι κανενός, και… τα γίδια το ψήφισαν πρώτο!

Γιατί πραγματικά, αν δεν έχεις πάρει γραμμή από το “κλαμπ” σου -βιντεοκλάμπ, χασισοκλάμπ ή άλλης φύσεως κλαμπ- κι αποφασίζεις από μόνος σου να ψηφίσεις το χθεσινό τραγούδι χωρίς να καταλαβαίνεις τι ακριβώς κάνεις, σημαίνει ότι είσαι παντελώς εκτός τόπου και χρόνου σε σχέση με αυτόν τον πλανήτη. Ζεις σε ένα παράλληλο σύμπαν όπου ακόμα νομίζεις ότι η Eurovision είναι διαγωνισμός τραγουδιού.

Ο Νετανιάχου ήθελε τη νίκη. Θέλει του χρόνου να φιλοξενήσει τον θεσμό. Το έχει ανάγκη. Πρώτον γιατί η δημοτικότητα του πέφτει, δεύτερον γιατί η επιθετικότητα του αυξάνει και τρίτον γιατί θέλει να δείξει την ισχύ του στον κόσμο και ότι όλα πάνε μια χαρά.

Το τραγούδι έγινε σουξέ γιατί μιλούσε για τη διαφορετικότητα

Πόσες φορές πρέπει να γίνει επιτυχία ένα τραγούδι που μιλάει για τη διαφορετικότητα; Το 2014 είχαμε την Κοντσίτα. Πρώτο βραβείο σε φουλ τάιμ διαφορετικότητα. Πιο διαφορετικότητα, πεθαίνεις. Αλλά και πριν την Κοντσίτα, ίσως οι νέοι δεν γνωρίζουν και οι παλιοί δεν θυμούνται, το Ισραήλ κατέβηκε στον διαγωνισμό, το 1998, με την Dana International που τραγούδησε το Diva και κέρδισε το πρώτο βραβείο – πάλι λόγω “διαφορετικότητας”, καθώς ήταν τρανσέξουαλ! Μεγάλη υπόθεση για 20 χρόνια πίσω.

Eurovision song contest winner Dana International of Israel

Τελικά όταν επανειλημμένα τονίζεται η “διαφορετικότητα”, καταλήγει να είναι μια από τα ίδια, ή… τα γίδια, και η μη διαφορετικότητα να αποτελεί την εξαίρεση του κανόνα. Έχουμε δει σημεία και τέρατα να βραβεύονται στον διαγωνισμό, αλλά το χτεσινό, δεν ήταν για τα πάχη της τα κάλλη της, ήταν… Israel über alles, και είναι απορίας άξιον πως κανείς δεν κατάλαβε τι έλεγαν οι στοίχοι και σε ποιους απευθύνονταν.

Προς πάσαν κατεύθυνση, φίλους κι οχτρούς του Ισραήλ, που είναι κότες, ηλίθιοι όπως το smartphone τους, Ani Lo Buba – “Δεν είμαι μαριονέτα”, είμαι όμορφη, είμαι Θεά, θα σε κάνω να μετανιώσεις, θα σε κατατροπώσω και…. χαρά ο Νετανιάχου την άλλη μέρα έκανε το χορευτικό μπροστά στις κάμερες!

Η Netta, το κατάλληλο πρόσωπο

Η Netta Barzilai μόνο τυχαία δεν είναι. Γεννήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 1993, στο Hod HaSharon, αμέσως μετά μετακόμισε μαζί με την οικογένειά της στη Νιγηρία, όπου έζησε για τέσσερα χρόνια πριν επιστρέψει στο Ισραήλ.

Δεν της αρκούσε η υποχρεωτική στρατολόγηση της στις Ισραηλινές Άμυνας, έτσι πέρασε κι ένα έτος υπηρεσίας εθελοντισμού στο παραστρατιωτικό Nahal και μετά έκανε τη στρατιωτική θητεία της στο Israeli Navy Band.  Υπήρξε επίσης μέλος του Histadrut HaNoar HaOved VeHaLomed που είναι κίνημα της ισραηλινής νεολαίας, ένα αδελφό κίνημα του Habonim Dror και συνδέεται με το εργατικό σιωνιστικό κίνημα. Η οργάνωση είναι μέλος του Διεθνούς Κινήματος Falcon – Σοσιαλιστικής Εκπαιδευτικής Διεθνούς.

Το τραγούδι, την κατάλληλη στιγμή

Αύριο είναι μεγάλη επέτειος για το Ισραήλ. Στις 14 Μαΐου 1948, μία ημέρα πριν λήξει η βρετανική Εντολή στην περιοχή, το ανώτατο εβραϊκό συμβούλιο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του Ισραήλ και όρκισε πρόεδρο τον Χάιμ Βάιζμαν και πρωθυπουργό τον σιωνιστή ηγέτη, Δαβίδ Μπεν Γκουριόν.

Αλλά εκτός αυτού, αύριο θα μετακομίσει και η πρεσβεία των ΗΠΑ στην νέα “πρωτεύουσα”, την Ιερουσαλήμ κάτι που από τη μια θα έχει γιορτές και πανηγύρια, από την άλλη μπόλικες διαμαρτυρίες κι επεισόδια.

Ήδη χτες, την ώρα που τα γίδια ανά τον κόσμο νόμιζαν ότι ψήφιζαν τραγουδάκι διαφορετικότητας, Εκατοντάδες Ισραηλινοί διαμαρτύρονταν για την μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ και φώναζαν “Νετανιάχου παραιτήσου!”

Επίσης την ώρα που “οι ηλίθιοι χρήστες των smartphones” ψήφιζαν την τραγουδίστρια που τους έβριζε, η βόρεια Λωρίδα της Γάζας δεχόταν πυρά από μια σειρά ισραηλινών αεροπορικών επιθέσεων.

Το μόνο ευχάριστο και σίγουρο στην όλη υπόθεση, είναι ότι του χρόνου τέτοια εποχή και για αρκετές ημέρες, το Ισραήλ θα σταματήσει να σκοτώνει αθώους και θα επικεντρωθεί στη διοργάνωση του διαγωνισμού της Eurovision, κάτι που τόσο έχει ανάγκη, τώρα που όλοι το αποδοκιμάζουν για τις εχθροπραξίες του.

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη