Και γιατί, παρακαλώ, κυκλοφορεί ελεύθερος;

Κ

Πριν τρία χρόνια ένας δημοσιογράφος έγραψε στο μπλογκ του ότι μια μικρή Μαρία έπαθε καρκίνο μετά από εμβολιασμό και διώχθηκε νομικά με την καταγγελία της διασποράς ψευδών ειδήσεων

Το άρθρο στερείτο αποδείξεων, ο κατηγορούμενος δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο και καταδικάστηκε ερήμην.

Λίγους μήνες μετά ακολούθησε η ίδια μήνυση στην συντάκτρια της AllNewz, πάλι για άρθρο σχετικό με εμβόλια, αλλά αποδείχθηκε η κατηγορία αβάσιμη, καθώς δεν ήταν “ψευδής”, ούτε και “είδηση” εφόσον ήταν αναδημοσίευση ξένου ιστολογίου. Η AllNewz απαλλάχθηκε των κατηγοριών και κρίθηκε αθώα.

Ο Tommaso De Benedetti που προκάλεσε όλη την αναστάτωση με τον υποτιθέμενο θάνατο του Κώστα Γαβρά είναι “γνωστός” Twitter hoaxer, όπως αναφέρει η Guardian. Αλλά η καριέρα του ως δημοσιογράφος ψευδών ειδήσεων είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα. Είχε γράψει πολλές υποτιθέμενες συνεντεύξεις με μεγάλα ονόματα όπως, Γκορμπατσόφ, Πάπα  XVI, Δαλάι Λάμα κ.α. Ο λογαριασμός του στο twitter άνοιξε το 2011 τον οποίο χρησιμοποιεί και για να κάνει τα κόλπα του, όπως έκανε με τον Γαβρά. Έχει καταφέρει να ξεγελάσει μεγάλες εφημερίδες όπως, The New York TimesThe Guardian, and USA Today κλπ

Το ελληνικό επεισόδιο δημιούργησε ένα ντόμινο μακακίας, σπέκουλας και προπαγάνδας. Τα Ελληνικά Hoaxes βγήκαν να πανηγυρίσουν (λες και ήταν δική τους η αποκάλυψη της απάτης) με τον αρχισυντάκτη τους να τονίζει στο τέλος του άρθρου τους: Εκατοντάδες φορές έχουμε αναφέρει ότι οι ειδήσεις που προέρχονται από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι είναι έγκυρες, τουλάχιστον πριν ελεγχθούν και επιβεβαιωθούν. Οι περισσότεροι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα δεν φαίνεται να το κατανοούν αυτό και τα αποτελέσματα φαίνονται καθημερινά.

Εύγε! Φαίνεται ότι στους The New York TimesThe Guardian, and USA Today κλπ δουλεύουν Έλληνες δημοσιογράφοι και μόνο!

Τα δεξιόστροφα ιστολόγια έβρισαν την κυβέρνηση ότι το λάθος ήταν δικό της, ενώ η Αυγή ανταπέδωσε τα βέλη λέγοντας ότι τα fake news είναι της αντιπολίτευσης, αφού δεν ήταν η υπουργός που έκανε λάθος, αλλά ο απατεώνας Ιταλός δημοσιογράφος άλλαξε το όνομα τον λογαριασμό του και παρουσιάστηκε ως Μυρσίνη Ζορμπά.

Φυσικά δεν ήταν μόνο τα ελληνικά ΜΜΕ που ανακοίνωσαν τον θάνατο του νομίζοντας ότι το διαβάζουν από τον λογαριασμό της Ζορμπά και τα δημοσιεύματα τώρα ή έχουν απλά εξαφανιστεί ή υπάρχει σχετική ανακοίνωση όταν κάνεις κλικ στον τίτλο.

Τι μας λέει η περίπτωση Tommaso De Benedetti;

Ο τύπος έχει “πεθάνει” πολλούς μέχρι τώρα, ακόμα και τον Άσαντ. “Το Twitter λειτουργεί καλά για θανάτους”, δήλωσε ο De Benedetti, μιλώντας για πρώτη φορά σχετικά με την επιθυμία του να εκθέσει πόσο αναξιόπιστα κοινωνικά μέσα μπορούν να είναι ως πηγή ειδήσεων, σύμφωνα με την Guardian.

O De Benedetti κάνει κλικ στο ψεύτικο Twitter λογαριασμό που δημιούργησε για τον Κιμ Γιον-ουν τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, και γλιστράει σε μια φωτογραφία της ινδής πολιτικού Σόνια Γκάντι. “Μπορώ απλώς να αλλάξω το προφίλ με τις λεπτομέρειες της Γκάντι και όλοι οι οπαδοί του ψεύτικου Κιμ γίνονται οπαδοί της ψεύτικης Γκάντι”, είπε. “Είναι τόσο εύκολο”.

Αφού, λοιπόν, είναι τόσο εύκολο, ας το κάνουμε πιο δύσκολο. Όχι, κανείς δεν έχει κυνηγήσει ποτέ νομικά τον Tommaso De Benedetti, ακόμα κι όταν τα tweets του μπορεί να αποδειχθούν όχι μόνο δυσάρεστα, αλλά και επικίνδυνα. Εξακολουθεί και κυκλοφορεί ελεύθερος και δίνει συνεντεύξεις για τα κατορθώματα του. Δημιουργεί μια εντύπωση αναξιοπιστίας για τα ΜΜΕ και τα social media και μια αίσθηση ανασφάλειας στους πολίτες σε ό,τι αφορά την ενημέρωση αλλά ακόμα και τους δικούς τους λογαριασμούς.

Αυτό όμως που μπορεί να κάνει τη ζωή του Tommaso De Benedetti πιο δύσκολη ώστε να μην μπορεί εύκολα να συνεχίσει τις απάτες του, είναι προφανώς κάποιοι μεγαλύτεροι και περισσότεροι περιοριστικοί κανόνες για τους χρήστες των social media, που κάθε τόσο βομβαρδίζονται από τις πλατφόρμες για επαλήθευση των στοιχείων τους και των λογαριασμών τους.

Αναρωτηθείτε, λοιπόν, αυτός γιατί εξακολουθεί τόσα χρόνια την ίδια επικίνδυνη πρακτική και είναι ελεύθερος;

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη