Εκβιασμοί κι επέμβαση στην πολιτική της χώρας εκ μέρους του Ντράγκι

Ε

Τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανακοίνωσε λίγο μετά τις 3.30 το μεσημέρι της Πέμπτης ο Μάριο Ντράγκι και τις προϋποθέσεις ώστε η Ελλάδα να συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Η ΕΚΤ θα διαθέσει το ποσό του 1,1 τρισ. για να αγοράσει ομόλογα και να ελαφρύνει το κρατικό χρέος των χωρών της Ευρωζώνης, οι οποίες θα μπουν στο πρόγραμμα από τον Μάρτιο του 2015.

Ωστόσο, η Ελλάδα αποτελεί “ιδιαίτερη περίπτωση” και ο Ντράγκι ανέλυσε ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται ώστε να μπει και η χώρα μας στην ποσοτική χαλάρωση.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες Ντράγκι, η ΕΚΤ θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα τον Ιούλιο και αφότου η Ελλάδα αποπληρώσει τα ομόλογα που λήγουν τότε και βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της τράπεζας.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι και για την Ελλάδα θα ισχύουν οι γενικοί κανόνες που ισχύουν για όλες τις χώρες της ευρωζώνες, δηλαδή η ΕΚΤ θα μπορέσει να αγοράσει έως το 33% των κρατικών ομολόγων που διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά, ενώ δεν θα μπορεί να αγοράζει πάνω από το 25% για κάθε μία συγκεκριμένη έκδοση (π.χ. 5ετή ομόλογα).

Ο Ντράγκι διευκρίνισε ότι για την περίπτωση της Ελλάδος η συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης προϋποθέτει ότι είναι σε ισχύ η εξαίρεση που είχε θεσπίσει η ΕΚΤ για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο για όσο διάστημα η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα.

Διευκρινίζεται ότι το χρονικό όριο του Ιουλίου τίθεται διότι η ΕΚΤ διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, επομένως αν αγόραζε από το Μάρτιο θα ξεπερνούσε το όριο του 33% που έθεσε σήμερα η ίδια.

Σημειωτέον ότι οι εξαγγελίες Ντράγκι σημαίνουν πως η χώρα πρέπει πρώτον να βρίσκεται σε πρόγραμμα τον Ιούλιο και δεύτερον η αξιολόγηση για την προσήλωσή της σε αυτό να είναι θετική.

Η απόλυτη τρέλα των δυο κομμάτων ΝΔ και Σύριζα

Η Κουμουνδούρου, από την πλευρά της υποδέχθηκε με ενθουσιασμό τις ανακοινώσεις Ντράγκι σημειώνοντας ότι διαψεύδονται όσοι έσπειραν πανικό και φόβο, ενώ, κατηγόρησε και προσωπικά τον Αντώνη Σαμαρά.

«Ο κ. Ντράγκι με την σημερινή ανακοίνωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων απάντησε στις ακραίες περιοριστικές πολιτικές τασσόμενος υπέρ της ποσοτικής χαλάρωσης διαφοροποιούμενος από τις ακραίες νεοφιλελεύθερες φωνές στις οποίες δυστυχώς συγκαταλέγεται και ο κ. Σαμαράς. Όλοι γνωρίζουν πως κινήθηκε ο απερχόμενος πρωθυπουργός. Αντί να ταχθεί υπέρ της «ποσοτικής χαλάρωσης» στάθηκε απέναντι συμπαραταγμένος με την κ. Μερκελ. Είναι χαρακτηριστικό πως τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο κ. Σαμαράς κορύφωσε την κινδυνολογική προπαγάνδα προσδοκώντας ότι έτσι θα μετριάσει το μέγεθος της επερχόμενης εκλογικής του συντριβής. Ο ελληνικός λαός με ωριμότητα και ψυχραιμία θα προχωρήσει μπροστά. Η ελπίδα έρχεται, η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. η Ευρώπη προχωρά» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Στον αντίποδα ο πρωθυπουργός, αφού επισήμανε την ιστορική σημασία της απόφασης της ΕΚΤ εκτόξευσε καρφιά κατά του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι οι θέσεις του βγάζουν τη χώρα εκτός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και θέτουν σε κίνδυνο τη χώρα.

«Η ιστορική απόφαση της Ευρώπης που ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι και που προσφέρει ρευστότητα πάνω από 1 τρισ. Ευρώ θα δώσει ανάσες σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Η κυβέρνησή μου αλλά και εγώ προσωπικά εργαστήκαμε εδώ και καιρό. 

Θα πάρουμε όμως μερίδιο από αυτό το γιγαντιαίο πακέτο ή θα χάσουμε την ευκαιρία; Η σημερινή απόφαση της ΕΚΤ το λέει ξεκάθαρα. Χωρίς κλείσιμο της αξιολόγησης θα είμαστε αποκλεισμένοι και θα συνεχίσουμε να είμαστε σε αναστολή όσο δεν κλείνει η αξιολόγηση.

Ενώ η δική μας πολιτική εγγυάται την πλήρη συμμετοχή της Ελλάδας, κεντρική θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μας κρατάει με βεβαιότητα έξω από αυτή την κοσμογονία. Δεν δέχεται το πρόγραμμα και δεν προχωράει στην αξιολόγηση και από τη σημερινή του ανακοίνωση φαίνεται πως ούτε κατάλαβαν τι συνέβη πραγματικά. Είναι ώρα εθνικής ευθύνης. Θα ήταν ολέθριο να πάνε χαμένες τόσες θυσίες.

Η τελική επιλογή ανήκει βέβαια στον ελληνικό λαό».

Αλήθεια δεν έχουμε καταλάβει; Ο ένας πανηγυρίζει γιατί βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο ότι η Ελλάδα θα μπει στο πρόγραμμα Ντράγκι, αλλά θα πρέπει να συνεχίσει την πολιτική την μνημονίων και ο άλλος συνεχίζει να τρομοκρατεί με τις πλάτες του Ντράγκι ότι αν δεν με ψηφίσετε δεν έχει πρόγραμμα Ντράγκι.

Εμείς όμως αλήθεια δεν έχουμε καταλάβει, εκτός από το περίεργο timing του πακέτου Ντράγκι 3 μέρες πριν από τις εκλογές που περιμένει όλη η Ευρώπη με κομμένη ανάσα και συζητάει ο πλανήτης, ποιοι θα είναι οι νέοι όροι και προϋποθέσεις και υποχρεώσεις των νέων αυτών πακέτων; Σε ποιους θα πάει το ρευστό και ποιοι θα πληρώσουν τον λογαριασμό; Γιατί εμείς οι μισθωτοί και συνταξιούχοι είναι που πληρώνουμε το μάρμαρο από όλα τα προηγούμενα πακέτα τους όρους και τις υποχρεώσεις. Μπορεί κάποιος από τους δυο να μας το εξηγήσει;

Τι αποφάσισε αναλυτικά το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ:

Πρώτον, διεύρυνση του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων, που θα περιλαμβάνει την αγορά τίτλων που προέρχονται από τιτλοποίηση και καλυμμένων ομολογιών. Κάτω από αυτό το εκτεταμένο πρόγραμμα, οι συνδυασμένες μηνιαίες αγορές των τίτλων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα ανέλθουν στα 60 δισ. ευρώ.

Ο αρχικός σχεδιασμός είναι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2016, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση θα διεξαχθεί μέχρι υπάρξει μια διαρκής προσαρμογή του πληθωρισμού, ώστε να είναι συνεπής με τον στόχο του κάτω, αλλά πλησίον του 2%.

Τον Μάρτιο του 2015, το Ευρωσύστημα θα αρχίσει να αγοράζει τίτλους επενδυτικού βαθμού που εκδίδονται από κυβερνήσεις της Ευρωζώνης του ευρώ στη δευτερογενή αγορά. Το ύψος τους να εξαρτάται από τη συμμετοχή της κάθε κεντρικής τράπεζας στο κεφάλαιο της ΕΚΤ. Ορισμένα πρόσθετα κριτήρια επιλεξιμότητας θα πρέπει να εφαρμόζονται στην περίπτωση των χωρών που βρίσκονται στο πλαίσιο ενός προγράμματος προσαρμογής ΕΕ/ΔΝΤ.

Δεύτερον, το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να αλλάξει την τιμολόγηση των έξι στοχευμένων ενεργειών μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTROs). Κατά συνέπεια, το επιτόκιο που ισχύει για τις μελλοντικές δραστηριότητες TLTROs θα είναι ίσο με το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος, αφαιρώντας έτσι το σημείο του spread ύψους 10 μονάδων βάσης πάνω από το επιτόκιο MRO που εφαρμόστηκε στα δύο πρώτα TLTROs.

Τρίτον, η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει τα βασικά επιτόκια της αμετάβλητα.

Όσον αφορά τις πρόσθετες αγορές περιουσιακών στοιχείων, το δ.σ. θα διατηρεί τον έλεγχο σε όλες τις λειτουργίες του σχεδιασμού του προγράμματος και θα συντονίζει τις αγορές, διασφαλίζοντας έτσι το ενιαίο της νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος. Το Ευρωσύστημα θα κάνει χρήση της αποκεντρωμένης εφαρμογής για την κινητοποίηση πόρων του.

Σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι, η σημερινή απόφαση σχετικά με τις συμπληρωματικές αγορές περιουσιακών στοιχείων ελήφθη για την αντιμετώπιση δύο δυσμενών εξελίξεων. Πρώτον, η δυναμική του πληθωρισμού συνέχισε να είναι ασθενέστερη από ό, τι αναμενόταν. Ενώ η απότομη πτώση των τιμών του πετρελαίου τους τελευταίους μήνες παραμένει ο κυρίαρχος παράγοντας που προκαλεί πιέσεις στον πληθωρισμό. Δεύτερον, ενώ τα μέτρα νομισματικής πολιτικής που υιοθετήθηκαν από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους οδήγησαν σε σημαντική βελτίωση όσον αφορά τις τιμές των χρηματοπιστωτικών αγορών, δεν είχαν τα αναμενόμετα ποσοτικά αποτελέσματα.

Κατά συνέπεια, η επικρατούσα νομισματική πολιτική ήταν ανεπαρκής για να αντιμετωπίσει επαρκώς τους αυξημένους κινδύνους από την υπερβολικά παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού. Έτσι, η υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων θα αποτελέσει την εγγύηση για την επίτευξη του στόχου της σταθερότητας των τιμών, δεδομένου ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ έχουν φθάσει κατώτερο όριο τους.

Αναφορικά με την ανάληψη κινδύνου και την κατανομή των υποθετικών απωλειών, το δ.σ. αποφάσισε ότι οι αγορές τίτλων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων (οι οποίες θα είναι το 12% των επιπλέον αγορών περιουσιακών στοιχείων) θα υπόκεινται σε καθεστώς κοινής απώλειας. Το υπόλοιπο των επιπλέον αγορών δεν θα υπόκεινται. Η ΕΚΤ θα κατέχει το 8% των επιπλέον αγορών περιουσιακών στοιχείων. Αυτό σημαίνει ότι το 20% των πρόσθετων αγορών περιουσιακών στοιχείων θα υπόκεινται σε ένα καθεστώς επιμερισμού του κινδύνου και το υπόλοιπο 80% θα το επωμίζονται οι Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες.

Από τις νέες δράσεις, η ΕΚΤ εκτιμά ότι θα στηριχθεί αποφασιστικά η σταθεροποίηση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό. Η σημαντική αύξηση του ισολογισμού της θα διευκολύνει περαιτέρω τις συνθήκες χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Στο σύνολό τους, οι παράγοντες αυτοί θα πρέπει να ενισχύσουν τη ζήτηση, την αύξηση της χρήσης της παραγωγικής ικανότητας και την υποστήριξη της νομισματικής και της πιστωτικής επέκτασης, και με τον τρόπο αυτό θα συμβάλουν στην επιστροφή των ρυθμών πληθωρισμού προς το 2%.

Αλήθεια, τα διάβασαν και τα δυο κόμματα τα ψιλά γράμματα ή πάλι προχωρούν σε αποφάσεις αδιάβαστοι;

Δυο γάιδαροι τσακώνονται ποιος θα υποκύψει πρώτος στους εκβιασμούς της ΕΚΤ!

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη