Εκκενώνoνονται χωριά του Έβρου

Ε

Στην έδρα του Δήμου Σουφλίου μεταφέρθηκαν με λεωφορεία, κάτοικοι των Λαγυνών, που εκκενώθηκε, καθώς έσπασαν τα αναχώματα στην κοίτη του ποταμού Έβρου και τα νερά, με μεγάλη ορμή, μπήκαν στον οικισμό και άρχισαν να απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Τα τεχνικά συνεργεία καταβάλουν προσπάθειες, με την κατασκευή αναχωμάτων, ώστε να εμποδίσουν την είσοδο των νερών.

Προληπτική εκκένωση αποφασίστηκε και στον οικισμό Πόρο του Δημοτικού διαμερίσματος Φερών του Δήμου Αλεξανδρούπολης, καθώς τα νερά του ποταμού κατευθύνονται με μεγάλη ορμή προς τον οικισμό και υπάρχει κίνδυνος να μην αντέξουν τα αναχώματα.

Αυτή την ώρα, η παροχή των νερών έχει αγγίξει τα 2.760 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο, ενώ στο Πέταλο το σταθμήμετρο δείχνει επτά μέτρα και ογδόντα εκατοστά, με όριο συναγερμού τα πέντε μέτρα και ογδόντα εκατοστά.

Το χωριό Λαγυνά Εβρου

Τις δύσκολες ώρες που περνούν οι κάτοικοι των Λαγυνών περιέγραψε στην ίδια εκπομπή η κ. Λίτσα Κακαλή, το σπίτι της οποίας, όπως είπε, έχει ήδη πλημμυρίσει. Με τις καμπάνες να χτυπούν οι κάτοικοι κλήθηκαν να απομακρυνθούν από το χωριό. «Πρέπει να γίνει κάτι. Δεν γίνεται κάθε χρόνο να είμαστε με το άγχος, τώρα θα πλημμυρίσουμε, αύριο θα πλημμυρίσουμε», είπε.

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Πέτροβιτς κάνει λόγο για τεράστιες ζημιές στην γεωργία, σημειώνοντας ότι έχουν πλημμυρίσει 180.000 στρέμματα στον Έβρο. Όπως είπε, μια συνήθης ροή στον ποταμό είναι κάτω από τα 700 κυβικά μέτρα, ενώ χθες έφθασε τα 2.600 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο. Επίσης τόνισε ότι «κάποια στιγμή πρέπει να γίνει σωστή διαχείριση των φραγμάτων της Βουλγαρίας», γιατί «δεν μπορεί να ασθενεί η Βουλγαρία και να ανεβάζει πυρετό ο Έβρος».

Η χειρότερη κατάσταση από το 1963

Η κατάσταση που βιώνει το χωριό Λαγυνά στον Έβρο, το οποίο εκκενώθηκε το πρωί, λόγω των πλημμυρικών φαινομένων, είναι η δυσκολότερη τα τελευταία 52 χρόνια.

«Από το 1963 έχουμε να βιώσουμε τέτοια κατάσταση στα Λαγυνά, με τη βασική διαφορά, όμως, ότι τότε δεν υπήρχαν αναχώματα» λέει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο η Λίτσα Κακαλή, κάτοικος του οικισμού, η οποία είδε, όπως και πολλοί άλλοι, τα ορμητικά νερά του Έβρου να «εισβάλλουν» στο σπίτι της.

Η 45χρονη, η οποία μαζί με τον σύζυγό της έχουν ένα από τα καφενεία του χωριού, είδε με θλίψη, σήμερα το πρωί, πολλούς ηλικιωμένους, “θαμώνες” του μαγαζιού της, να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους «με μια σακούλα φάρμακα στο χέρι. Μαζί τους και πολλοί άλλοι από τους κατοίκους του χωριού, το οποίο έχει εκκενωθεί κατά το ήμισύ του, αφού έχει πλημμυρίσει το τμήμα του οικισμού που βρίσκεται προς το ποτάμι.

«Έβαλα τα κλάματα βλέποντας τους ηλικιωμένους να φεύγουν, νωρίς το πρωί» σημειώνει η κ.Κακαλή, σύμφωνα με την οποία το χωριό κατοικούν συνολικά 280 άτομα.

«Μας ειδοποίησαν (οι Αρχές) από χθες το βράδυ ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, ότι πρέπει να αρχίσουμε να εκκενώσουμε αν θέλουμε το χωριό. Εγώ μερίμνησα και πήρα μερικά πράγματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Οι κάτοικοι των Λαγυνών, που έφυγαν από το χωριό, θα βρουν στέγη στο Κέντρο Φιλοξενίας του Δήμου Σουφλίου, στην έδρα του Δήμου και σε συγγενικά τους πρόσωπα. Ήδη, 80 άτομα από τον οικισμό Λαγυνών μεταφέρθηκαν, με λεωφορεία, στην έδρα του Δήμου Σουφλίου και άλλα 30 περιμένουν στο Κοινοτικό Κατάστημα του οικισμού για να μεταφερθούν εντός των επόμενων ωρών στο Σουφλί», εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σουφλίου Ευάγγελος Πουλιλιός. Όπως είπε, το Κέντρο Φιλοξενίας του Δήμου διαθέτει όλες τις απαραίτητες υποδομές που μπορούν να καλύψουν τη στέγαση των ατόμων.

Όμως και το Σουφλί επλήγη από τα πλημμυρικά φαινόμενα, αφού υπάρχουν περίπου δέκα πλημμυρισμένα σπίτια, ενώ άλλες υποδομές, όπως το κλειστό γυμναστήριο, έχουν γεμίσει με νερά, τα οποία απομακρύνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, σύμφωνα με τον κ. Πουλιλιό.

Συνεχίστε να αποσιωπάτε το έγκλημα που συντελείται με την χειραγώγηση του καιρού κι έχουμε να δούμε κι άλλα…

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη