Είστε έτοιμοι για την τεχνολογική επανάσταση;

Ε

Ο Klaus Schwab, ιδρυτής και Εκτελεστικός Πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, σε πρόσφατο άρθρο του μας λέει τι σημαίνει πλέον η λέξη “ανάπτυξη” και τι… μας περιμένει!

Θα παρακαλούσα τους αγαπητούς φίλους αναγνώστες μας, να διαβάσουν προσεκτικά το άρθρο, να το αποθηκεύσουν στη μνήμη του μυαλού τους αλλά και του κομπιούτερ τους, γιατί σύντομα θα επανέλθουμε με το κείμενο που είναι γραμμένο μέσα στις γραμμές και όχι μόνο σε αυτό που θα διαβάσατε.

«Είναι καιρός να σταματήσουμε να κοιτάμε πίσω. Στα χρόνια που ακολούθησαν την οικονομική κρίση του 2008, περάσαμε πολύ χρόνο αναζητώντας τρόπους που θα μας πάνε πίσω στις ημέρες της ταχείας οικονομικής ανάπτυξης. Ζούσαμε σε αυτό που εγώ ονομάζω “κόσμο μετά την κρίση”, βέβαιο ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε ήταν προσωρινά αγκάθια στο σύστημα, αισιόδοξοι ότι τα πράγματα θα πάνε σύντομα πίσω στον τρόπο που ήταν.

Αλλά τώρα έχει γίνει σαφές ότι έχουμε εισέλθει σε μια νέα εποχή – ζούμε στον «μετα-μετά την κρίση» κόσμο. Τι σημαίνει αυτό;

Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν τα πάντα που κάποτε ξέραμε αλλάζουν. Για το άμεσο μέλλον, θα πρέπει να συνηθίσουμε σε χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Στο νέο κόσμο, δεν είναι το μεγάλο ψάρι που τρώει το μικρό ψάρι, είναι το γρήγορο ψάρι που τρώει το αργό.

Ένα από τα καθοριστικά χαρακτηριστικά της νέας αυτής εποχής είναι ο ταχύς ρυθμός της τεχνολογικής αλλαγής. Είναι τόσο γρήγορη, που οι άνθρωποι αναφέρονται σε αυτήν ως “τεχνολογική επανάσταση”. Αυτή η επανάσταση είναι διαφορετική από οποιοδήποτε προηγούμενη στην ιστορία και θα μας επηρεάσει με τρόπους που δεν μπορούμε καν να φανταστούμε.

Ένα διαφορετικό είδος της επανάστασης

Το πρώτο πράγμα που θέτει αυτή την επανάσταση, εκτός των άλλων, είναι πως διασπαστική είναι. Στο παρελθόν είχαμε επαναστάσεις – ίσως θα μπορούσε να περιγραφεί καλύτερα ως εξελίξεις – που έγιναν με σχετικά αργό ρυθμό, όπως και τα μακρά κύματα στον ωκεανό. Ο αντίκτυπος της πρώτης βιομηχανικής επανάστασης, η οποία ξεκίνησε στη Βρετανία τη δεκαετία του 1780 δεν είχε αρχίσει πλήρως να γίνεται αισθητή μέχρι τη δεκαετία του 1830 και 1840. Σήμερα, η τεχνολογική αλλαγή συμβαίνει είναι σαν ένα τσουνάμι. Βλέπετε μικρά σημάδια στην ακτή και ξαφνικά το κύμα σαρώνει.

Το δεύτερο πράγμα που εξηγεί τη διαφορετική φύση αυτής της επανάστασης είναι ακριβώς το πώς διασυνδέονται τα πάντα:

  • Τεχνολογία,
  • Ασφάλεια
  • Οικονομική ανάπτυξη
  • Αειφορία.

Η τεχνολογική αλλαγή δεν είναι ποτέ ένα μεμονωμένο φαινόμενο. Αυτή η επανάσταση λαμβάνει χώρα μέσα σε ένα πολύπλοκο οικοσύστημα που περιλαμβάνει επιχειρήσεις, κυβερνητικές και κοινωνικές διαστάσεις. Για να κάνετε μια χώρα να ταιριάξει στο νέο τύπο καινοτομίας με γνώμονα τον ανταγωνισμό, ολόκληρο το οικοσύστημα πρέπει να ληφθεί υπόψη.

Έτσι, αν κάποιος αλλάζει κάτι – ή αλλάζει συνεχώς, όπως και στην περίπτωση της τεχνολογίας – το όλο σύστημα πρέπει να αλλάξει για να συμβαδίσει.

Η τρίτη μεγάλη διαφορά είναι το γεγονός ότι η τεχνολογική επανάσταση δεν αλλάζει απλά ό, τι κάνουμε και πώς το κάνουμε -αλλάζει εμάς, αλλάζει τις ζωές μας, και αυτό αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο. Απλά ρίξτε μια ματιά στο πώς το Διαδίκτυο έχει αλλάξει την έννοια της ιδιωτικής ζωής. Οι νέοι άνθρωποι έχουν μια εντελώς διαφορετική αντίληψη της ιδέας της προστασίας της ιδιωτικής ζωής σε σύγκριση με τις παλαιότερες γενιές.

__KSC_fish2__

[pullquote]

Στο νέο κόσμο, δεν είναι το μεγάλο ψάρι που τρώει το μικρό ψάρι, είναι το γρήγορο ψάρι που τρώει το αργό.[/pullquote]

Ο καθένας θα αισθανθεί τις επιπτώσεις

Ακούμε συχνά οι άνθρωποι να μιλούν για την έννοια του όρου «uberization», όπου μια νέα τεχνολογία φέρνει τα πάνω κάτω στη βιομηχανία και μας αναγκάζει να επανεξετάσουμε τον τρόπο που τα πράγματα γίνονταν πάντα. Η βιομηχανία δεν θα παραμείνει ανέγγιχτη από αυτές τις δυνάμεις.

Μιλώντας πρόσφατα σε έναν CEO, ενός από τους μεγαλύτερους στον κόσμο κατασκευαστές αλουμινίου, σχολίασα σχετικά με το πόσο τυχερή ήταν η εταιρεία του και δεν πρέπει να επηρεαστεί από αυτή την επανάσταση. Όπως ο ίδιος σωστά επισημάνε, τεχνολογίες όπως η 3D εκτύπωση θα μεταμορφώσει εντελώς την αλυσίδα εφοδιασμού της βιομηχανίας του, με αλυσιδωτές επιπτώσεις που πιθανόν να μην έχουν ακόμη εξεταστεί.

Και η επανάσταση δεν θα επηρεάσει μόνο τις βιομηχανίες – θα επηρεάσει και τους ανθρώπους. Πολλές από τις συνέπειες θα είναι θετικές. Για παράδειγμα, η ιατρική έρευνα και τις τεχνολογικές καινοτομίες σημαίνει ότι σε μέρη όπως η Ελβετία, ένα στους δύο μωρά που γεννιούνται σήμερα θα ζήσουν πάνω από 100.

Αλλά όποιες κι είναι οι αλλαγές, θα είναι μια πρόκληση. Καθώς οι νέες τεχνολογίες καθιστούν παρωχημένες τις παλιές θέσεις εργασίας, για παράδειγμα, κάθε άτομο θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι είναι εξοπλισμένο με τις δεξιότητες που απαιτούνται για αυτή τη νέα εποχή «talentism» – όπου η ανθρώπινη φαντασία και η καινοτομία είναι οι κινητήριες δυνάμεις πίσω από τις οικονομίες, σε αντίθεση με το κεφάλαιο ή των φυσικών πόρων.

Οι κυβερνήσεις θα αισθάνονται επίσης τον αντίκτυπο αυτών των αλλαγών. Στο μέλλον, οι άνθρωποι δεν θα είναι ικανοποιημένοι με την παραγγελία μόνο ενός ταξί μέσα από μια εύκολη εφαρμογή. Θα θέλουν επίσης να έχουν πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες με παρόμοιο τρόπο. Περισσότερο από κάθε άλλο τομέα, οι κυβερνήσεις μπορούν να διαμορφώσουν τις συνέπειες της τεχνολογικής επανάστασης.

Για παράδειγμα, αν και η καινοτομία και η δημιουργικότητα έχουν την τάση να καθοδηγούνται από τον ιδιωτικό τομέα, οι κυβερνήσεις δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον που επιτρέπει σε αυτά τα πράγματα για να ανθίσουν. Έχουν επίσης ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στη διασφάλιση του ότι οι πολίτες είναι εξοπλισμένα για να κάνουν το μεγαλύτερο μέρος των εν λόγω μετασχηματισμών.

Η αλλαγή μπορεί να είναι τρομακτική και ο πειρασμός είναι συχνά η αντίσταση. Αλλά η αλλαγή παρέχει σχεδόν πάντα ευκαιρίες – να μάθουν νέα πράγματα, να επανεξετάσουμε κουρασμένες διαδικασίες και να βελτιώσουμε τον τρόπο που δουλεύουμε. Η τεχνολογική επανάσταση έχει μόλις αρχίσει, και οι μεταμορφώσεις που θα φέρει είναι η αιτία όχι μόνο για τον ενθουσιασμό, αλλά για την ελπίδα».

Εν συντομία, ένα είναι το κρυφό μυστικό: Ανάπτυξη μην περιμένετε, τουλάχιστον όχι αυτή που μέχρι τώρα σας προσέφερε εργασία και φαγητό. Το “βιώσιμη ανάπτυξη” που παραπέμπει στην Ατζέντα 21, δεν αναφέρεται στη δική σας επιβίωση, αλλά μόνο των επιχειρήσεων στο όνομα της διάσωσης του πλανήτη, της μείωσης των πληθυσμών, της επικράτησης της ελίτ και όσων είναι “γρήγορα ψάρια” που θα δεχτούν να τρώνε μεταλλαγμένα, να κάνουν γενετικά τροποποιημένα παιδιά, να φορούν το τσιπάκι τους και να κατεβάζουν νέες ιδέες και να τις εκτελούν πιο γρήγορα από το ανθρωποειδές που θα δουλεύει ασταμάτητα κι ακούραστα πλάι τους.

Είστε έτοιμη για αυτή την “επανάσταση”;

Δείτε ακόμα: Αφιέρωμα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ 2015

 

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη