Το «τέλος του καπιταλισμού» κοσμεί το Λονδίνο και προκαλεί αντιδράσεις

Τ

Όταν χαρίζουν άλογο, δεν το κοιτάς στα δόντια, λέει ο σοφός λαός. Όμως το συγκεκριμένο άλογο -δώρο, που υποτίθεται είναι έργο τέχνης – δώρο προς τους Λονδρέζους, είναι μια αποστεωμένη μορφή που προκαλεί ανατριχίλα.

Το γλυπτό με τίτλο «Gift Horse» του αμερικανο-γερμανού εικαστικού Hans Haacke, είναι ένα… έργο τέχνης που τοποθετήθηκε στη Trafalgar Square του Λονδίνου, στο πλαίσιο του προγράμματος δημόσιας τέχνης.

Πολιτικά προβοκατόρικο, το χαρακτηρίζει η Guardian, καθώς το έργο που συμβολίζει το «τέλος του καπιταλισμού». Ο σκελετός του αλόγου, φέρει ένα φιόγκο με LED στον οποίο αναγράφονται οι τιμές των μετοχών στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Άλλοι σχολίασαν ότι είναι σαν να αφήνεις αδέσποτο τον Τρότσκι στην αυλή του Μπάγκινχαμ.

Αλλά ο Μπόρις Τζόνσον, ο δήμαρχος του Λονδίνου δήλωσε περήφανος για την επιλογή του: «Κάποιοι θα πουν ότι είναι σύμβολο της εκτενούς επιβολής λιτότητας και της προσέγγισης του George Osborne. Eγώ λέω πως δεν είναι …»

Tο έργο επελέγη στο πλαίσιο του προγράμματος «the fourth pinth» του δήμου του Λονδίνου -πρόκειται για ανάθεση σε εικαστικούς από όλο τον κόσμο για τη δημιουργία ενός έργου τέχνης που εκτίθεται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στη Trafalgar Square.

Ο Haacke σχολίασε, μετά τα αποκαλυπτήρια του γλυπτού ότι, το έργο στηρίζεται στα χαρακτικά του καλλιτέχνη του 18ου αιώνα George Stubbs και πως αποτελεί ένα σχόλιο για τα πλεονεκτήματα του περίφημου «αόρατου χεριού» της αγοράς που περιγράφει ο Άνταμ Σμίθ. Ο Σμιθ πίστευε ότι όταν οι άνθρωποι επιδιώκουν την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων, μπορούν να βοηθήσουν την κοινωνία περισσότερο απ’ ότι όταν προσπαθούν να την βοηθήσουν απευθείας.

[rev_slider Gift/Horse]

Ποια έννοια κρύβεται στο έργο τέχνης;

Δεν ίσως τυχαίο ότι τη μέρα των αποκαλυπτηρίων ο Λονδρέζικος ουρανός είναι γεμάτος χημικούς αεροψεκασμούς. Οι φωτογραφίες με το “φυσικό” φαινόμενο των ιχνών των αεροπλάνων θα έκαναν (όπως κάνουν) το γύρο του κόσμου. Αλλά ο συμβολισμός είναι 100% σωστός. Ναι, το τέλος του καπιταλισμού έχει ήδη αρχίσει, του καπιταλισμού όπως το γνωρίζαμε και ήδη έχουμε περάσει στη φάση της απο-ανάπτυξης -το ακριβές αρνητικό είδωλο της βιομηχανικής επανάστασης- όπου η παγκόσμια οικονομία θα ακολουθήσει τους κανόνες και συνθήκες της νεο-φεουδαρχίας: Μια μικρή παγκόσμια ελίτ, η μεσαία τάξη εξαφανισμένη και από κάτω λαοί σε εξαθλίωση.

Κι όλα αυτά, στο όνομα της “αποκατάστασης” του κλίματος από την “ανθρωπογενή” παρέμβαση που δημιούργησε τις κλιματικές αλλαγές. Με μια λέξη: Ατζέντα 21!

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη