Ε.Ε.: Το 97% των τροφίμων έχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων, αλλά σε “ασφαλή” επίπεδα

Ε

Τα επίπεδα των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο 97% των τροφίμων που καταναλώνονται σε όλη την ΕΕ, είναι ασφαλή, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ… γεννά απορίες…

Υπολείμματα Φυτοφαρμάκων στα Τρόφιμα. Ασφαλές το 97% των τροφίμων που καταναλώνονται σε όλη την ΕΕ.

Σύντομη Περιγραφή: Υπολείμματα Φυτοφαρμάκων στα Τρόφιμα. Ασφαλές το 97% των τροφίμων που καταναλώνονται σε όλη την ΕΕ.

Τα επίπεδα των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο 97% των τροφίμων που καταναλώνονται σε όλη την ΕΕ είναι ασφαλή.

Πάνω από το 97% των δειγμάτων τροφίμων που αξιολογήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) παρουσιάζουν επίπεδα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων που εμπίπτουν εντός των νόμιμων ορίων, ενώ σχεδόν στο 55% των δειγμάτων δεν ανιχνεύθηκαν καν ίχνη αυτών των χημικών ουσιών.

Τα ευρήματα αποτελούν μέρος της ετήσιας έκθεσης της EFSA για το 2013 σχετικά με τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα, η οποία περιλαμβάνει τα αποτελέσματα για σχεδόν 81.000 δείγματα τροφίμων από τα 27 Κράτη Μέλη της ΕΕ, την Ισλανδία και τη Νορβηγία.

Οι 29 χώρες που υπέβαλαν στοιχεία πραγματοποίησαν δύο προγράμματα παρακολούθησης για αυτό το σκοπό: ένα εθνικό πρόγραμμα που είχε σχεδιαστεί από κάθε χώρα, και ένα πρόγραμμα υπό το συντονισμό της ΕΕ σύμφωνα με το οποίο όλες οι αρχές ελέγχου τροφίμων παρακολουθούσαν το ίδιο «καλάθι» προϊόντων διατροφής. Ένα σύνολο 80.967 δειγμάτων μιας ευρείας ποικιλίας επεξεργασμένων και μη επεξεργασμένων προϊόντων διατροφής ελέγχθηκαν για την παρουσία 685 φυτοφαρμάκων. Τα κύρια ευρήματα των δειγμάτων είναι:

  • 97,4% αυτών που αναλύθηκαν εμπίπτουν εντός των νόμιμων ορίων
  • 54,6% αυτών ήταν ελεύθερα από ανιχνεύσιμα υπολείμματα
  • 1,5% αυτών σαφώς υπερέβησαν τα νόμιμα όρια λαμβάνοντας υπόψη τον παράγοντα αβεβαιότητας και ενεργοποιώντας νομικές ή διοικητικές κυρώσεις προς τις υπεύθυνες επιχειρήσεις τροφίμων
  • Υπολείμματα από περισσότερα από ένα φυτοφάρμακο (πολλαπλά υπολείμματα) βρέθηκαν στο 27,3% των δειγμάτων

newego_LARGE_t_1101_54479028_type12128Η πλειοψηφία των δειγμάτων (68,2%) προέρχονταν από τρόφιμα με χώρα προέλευσης την Ευρώπη, με το 27,7% να προέρχονται από τρόφιμα που εισάγονταν από τρίτες χώρες.  Το ποσοστό των δειγμάτων από τρίτες χώρες που υπερέβησαν τα νόμιμα όρια ήταν υψηλότερο (5,7%) από ότι για τα δείγματα από τις χώρες της ΕΕ/ ΕOX(1,4%). Ωστόσο, τα ποσοστά υπέρβασης για τα εισαγόμενα τρόφιμα έχουν μειωθεί κατά σχεδόν δύο ποσοστιαίες μονάδες (από 7,5%) από το 2012.

Στο πρόγραμμα που συντόνισε η ΕΕ, τα Κράτη Μέλη που συμμετείχαν εξέτασαν 11.582 δείγματα από 12 προϊόντα διατροφής (μήλα, λάχανα, πράσα, μαρούλια, ροδάκινα, σίκαλη ή βρώμη, φράουλες, τομάτες, αγελαδινό γάλα, χοιρινό κρέας και κρασί). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 99,1% των δειγμάτων που αναλύθηκαν περιείχαν επίπεδα υπολειμμάτων εντός των επιτρεπτών ορίων και ότι σχεδόν το 53% των δειγμάτων δεν περιείχαν μετρήσιμο υπόλειμμα.

 Σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του 2010, όταν τα ίδια προϊόντα – με εξαίρεση το κρασί – είχαν ελεγχθεί, το ποσοστό των δειγμάτων που υπερβαίνουν τα νόμιμα όρια έχουν μειωθεί για όλα τα προϊόντα διατροφής.

Η EFSA, αξιοποιώντας τα στοιχεία από το εν λόγω συντονισμένο πρόγραμμα της ΕΕ, αξιολόγησε το κατά πόσον η τρέχουσα διατροφική έκθεση σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων αποτελεί κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία (βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα). Η EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η παρουσία των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων ήταν απίθανο να έχει μακροπρόθεσμα επίδραση στην υγεία των καταναλωτών. Όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη έκθεση, ο κίνδυνος των Ευρωπαίων πολιτών να εκτεθούν σε επιβλαβή επίπεδα υπολειμμάτων μέσω της διατροφής, ήταν χαμηλός.

Μια σύνοψη των κύριων πορισμάτων της έκθεσης θα συμπεριληφθούν στην πρώτη έκθεση της EFSA σχετικά με τα «Χημικά στα Τρόφιμα», η οποία θα δημοσιευθεί στις 17 Μαρτίου.  

Πειράζει που δεν καταλαβαίνω; Πειράζει που 97 + 55 δεν κάνει 100; Πάνω από το 97% των δειγμάτων… παρουσιάζουν επίπεδα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, ενώ σχεδόν στο 55% των δειγμάτων δεν ανιχνεύθηκαν καν ίχνη αυτών των χημικών ουσιών.

Επειδή στις μετρήσεις τις ΕΕ μπορεί να έχει κανείς εμπιστοσύνη όσο και στο αν μετρούσε ο ίδιος ο διάολος, η διαβεβαίωση για την ασφάλεια των τροφίμων είναι σχεδόν άκυρη. Έχει άπειρες φορές κατηγορηθεί τόσο για τα ασαφή όρια (κι εδώ δημιουργική ασάφεια) όσο και για τα στραβά μάτια που κάνει κάτω από τις πιέσεις των λόμπι εταιρικών συμφερόντων.

διαβάστε: Προϊόντα προσωπικής υγιεινής συνδέονται με τον καρκίνο των όρχεων και την ανδρική στειρότητα

Το άλλο που θα έπρεπε να αναρωτηθεί κανείς είναι πως μπορούν να είναι σίγουροι για τα όρια όταν αυτά λειτουργούν και αθροιστικά; Στα όρια μια ντομάτα, ένα αγγούρι, ένα μήλο, ένα ποτήρι γάλα ή κρασί, αλλά… όλα μαζί;

Καλά… είναι εύκολο να τα βάλεις με το Round Up της Montanto;

Και με τα ποσοστά που δίνουν ή καταλήγουμε ότι ένα στα δυο έχει χημικά κατάλοιπα (και άντε βρες ποιο), ή ότι σχεδόν όλα έχουν κατάλοιπα και ο Θεός βοηθός πόσο βλαβερά είναι αυτά.

Μπαξέ και πάλι μπαξέ!

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη