S.O.S – Μην υπογράφετε αυτό το petition!

S

Κυκλοφορεί ανώνυμα συνταγμένο ένα petition για τη ΔΕΗ και πιάνουν κορόιδα τους “ευαισθητοποιημένους” περιβαλλοντικά πολίτες που δεν ξέρουν τι κρύβει.

Με τίτλο «ΟΧΙ στο τέρας της ΔΕΗ!», ανώνυμου συντάκτη κυκλοφορεί petition της avaaz που απευθύνεται στον Λαφαζάνη και αναφέρει τα εξής:

«Ως Έλληνες πολίτες, καταναλωτές και συνιδιοκτήτες της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, σας καλούμε να πείτε όχι στην άδεια εγκατάστασης του αναχρονιστικού και βρώμικου εργοστασίου ‘Πτολεμαΐδα V’. Αυτή είναι η ευκαιρία σας να γίνετε ο Υπουργός που εκσυγχρόνισε το ενεργειακό μοντέλο της Ελλάδας, προωθώντας καθαρές και πιο οικονομικές μορφές ενέργειας (όπως αιολική και ηλιακή) που σέβονται την υγεία και το περιβάλλον μας και ταυτόχρονα δημιουργούν χιλιάδες θέσεις εργασίας».

Η ΔΕΗ έχει ξεφύγει. Θέλει να μας επιβαρύνει με 1,4 δισ. για να ανοίξει εργοστάσιο τέρας που θα καίει 1.000 τόνους κάρβουνο την ώρα. Πίσω απ΄την βρώμικη επένδυση; Η γερμανική τράπεζα KfW που στόχο έχει την προώθηση των συμφερόντων της γερμανικής βιομηχανίας αδιαφορώντας για την υγεία μας και το περιβάλλον μας. Μόνο μια τεράστια κινητοποίηση από εμάς τους πολίτες μπορεί να σταματήσει το σκάνδαλο.

Μέσα στις επόμενες μέρες, ο νέος Υπουργός Π. Λαφαζάνης θα αποφασίσει το αν θα δώσει την άδεια στο βρώμικο και πανάκριβο γίγαντα της ΔΕΗ ή αν θα τηρήσει την προεκλογική υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ για μετάβαση σε νέες, καθαρές πηγές ενέργειας (όπως ηλιακή και αιολική) που όχι μόνο είναι πλέον πιο οικονομικές, αλλά θα δημιουργούσαν και χιλιάδες θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα.

Η οπισθοδρομική και κολλημένη στο λιγνίτη ΔΕΗ ασκεί πίεση. Αλλά ως νέος Υπουργός, ο Λαφαζάνης θέλει να δείξει πως ακούει τους πολίτες και τηρεί τις υποσχέσεις. Γι’αυτό αν δημιουργήσουμε μια τεράστια αντίδραση τώρα μπορούμε να τον κάνουμε να πει ΟΧΙ στο βρώμικο σχέδιο και να απαιτήσουμε καθαρή και οικονομική ενέργεια.

Όταν φτάσουμε το στόχο μας, θα παραδώσουμε τις υπογραφές απευθείας στον Υπουργό, μαζί με τεκμηριωμένο πακέτο για καθαρές και φτηνότερες εναλλακτικές τραβώντας την προσοχή των μέσων ενημέρωσης. Η δύναμή μας είναι στον αριθμό μας – υπόγραψε το επείγον ψήφισμα πριν βγει η άδεια.

Πριν εξηγήσουμε τι παιγνίδι παίζεται, να ξαναπούμε για μια ακόμα φορά, ότι την υπογραφή μας δεν την βάζουμε όπου να’ ναι.

Καταρχάς πρέπει να βλέπετε ποιος συντάσσει το petition, αν είναι ανώνυμο ή παρουσιάζεται συντάκτης τύπου “Άννα Κ.” ή “Αλέκος Λ.” σίγουρα κάτι δεν πάει καλά. Δεύτερον, το petition που δεν έχει πλήρη και αληθινά στοιχεία αυτών που υπογράφουν (ας μην είναι φανερά στο κοινό) ΔΕΝ είναι έγκυρα για τον παραλήπτη, παρά μόνο για την οργάνωση avaaz που κάνει δημοσκόπηση και… φακέλωμα, αφού ανήκει στον Σόρος! Με τις υγείες σας!

Στο θέμα μας τώρα…

Τι λέει το περίφημο αυτό petition; Να ζητήσουμε από τον Λαφαζάνη να μην λειτουργήσει το εργοστάσιο ενέργειας γιατί κοστίζει και καλύτερα να στραφεί στην καθαρή ενέργεια, τις ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες)

Πρώτη παραπληροφόρηση:

1. Πληρώνουμε τα κέρατά μας στη ΡΑΕ – Κρυφές αυξήσεις τις ΔΕΗ για τις ΑΠΕ:

Λαφαζάνης“ΈΞΑΛΛΟΣ ο Λαφαζάνης με τη ΡΑΕ για τις κρυφές αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος!”

Την εντονότατη αντίδραση της ηγεσίας του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης προκάλεσε η αποκάλυψη ότι από τις αρχές του έτους έχουν περάσει στους λογαριασμούς της ΔΕΗ κρυφές αυξήσεις από 1,3% έως 11,9% με στόχο να καλυφθεί το έλλειμμα του λογαριασμού από τον οποίο πληρώνει ο ΛΑΓΗΕ τους παραγωγούς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Σύμφωνα με το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας ελήφθη στις 30 Δεκεμβρίου «δηλαδή στην αρχή της προεκλογικής περιόδου και προφανώς, σε συμπαιγνία με την απελθούσα Κυβέρνηση και για μην προκαλέσει δυσμενείς εντυπώσεις σε βάρος της, έμεινε αδικαιολόγητα και προκλητικά στο συρτάρι, για να δημοσιοποιηθεί δύο και πάνω μήνες μετά, στις 04/03/2015 επί των ημερών της νέας Κυβέρνησης».

«Το Υπουργείο ΠΑΠΕΝ καταγγέλλει αυτές τις μακιαβελικές πρακτικές, οι οποίες θα έμοιαζαν με φαρσοκωμωδία αν δεν είχαν βαρύ τίμημα για τους πολίτες, σε μια περίοδο σκληρότατης δοκιμασίας τους» καταλήγει η υψηλότατων τόνων ανακοίνωση του υπουργείου.

Προφανώς, τα συμφέροντα των ΑΠΕ που η προηγούμενη κυβέρνηση στήριζε (με τον Σκάι να βγάζει “περιβαλλοντικές” τσιρίδες υπέρ τους και τις Τράπεζες να δίνουν δάνεια μόνο γι’ αυτές) κρύβονται πίσω από το δήθεν περιβαλλοντικό κείμενο και εκείνα της Ατζέντα 21.

σχετικά:

2. Τι γίνεται πραγματικά με τη Γερμανία

Το 2013 δημοσιεύσαμε: Οι Γερμανοί κρατικοποιούν και πάλι την ενέργεια, αλλά θέλουν να ιδιωτικοποιήσουμε τη δική μας:

Μέρκελ«Κονταίνουν» τη ΔΕΗ

«…η κυβέρνηση Σαμαρά αποφάσισε να «σπάσει» στα τρία την ΔΕΗ για να μπορέσει να την ξεπουλήσει, εφαρμόζοντας τις προβλέψεις του Μνημονίου.

Το κυβερνητικό σχέδιο τριχοτόμησης της ΔΕΗ, που θα ολοκληρωθεί το 2016,  είναι εμφανές ότι ως ζητούμενο δεν είχε την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας (την απρόσκοπτη δηλαδή παροχή ρεύματος για το μέλλον που κάθε άλλο παρά δεδομένη πρέπει να θεωρείται με βάση την γεωγραφία της Ελλάδας), το συμφέρον των καταναλωτών (πχ φθηνά τιμολόγια), κοινωνικά – δημοκρατικά κριτήρια (να σταματήσει με έναν κοινωνικά αποδεκτό τρόπο για παράδειγμα το αίσχος των διακοπών παροχής σε 1.000 νοικοκυριά την ημέρα) ή φιλοπεριβαλλοντικές ευαισθησίες (μείωση κατανάλωσης, χρήση ΑΠΕ, κλπ.).

Κριτήριο της κυβέρνησης ήταν το «κόντεμα» της ΔΕΗ ώστε να βρεθούν πιθανοί αγοραστές, οι δυνατότητες των οποίων να είναι συμβατές με τα μεγέθη της προς πώληση εταιρείας. Οι κίνδυνοι ωστόσο που ελλοχεύουν όχι μόνο για τους 20.000 εργαζόμενους της εταιρείας αλλά και για τα 6,5 εκ. πελατών της και το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον είναι οφθαλμοφανείς.

Κατ’ αρχήν ένα άνευ προηγουμένου πλιάτσικο σε μια επιχείρηση που το 2012 εμφάνισε θετικό αποτέλεσμα κατά 30 εκ. ευρώ και υπ’ αυτή την έννοια η πώλησή της δεν δικαιολογείται στην βάση του περιορισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος. Η ΔΕΗ είναι ήδη κερδοφόρα. Αν δε, έπαυε να επιδοτεί τους ιδιώτες παραγωγούς όπως κάνει σήμερα κατά σκανδαλώδη τρόπο θα μπορούσε κάλλιστα να μειώσει τα οικιακά τιμολόγια ή να επιδοτήσει την κατανάλωση ρεύματος στις οικογένειες των 1,3 εκ. ανέργων. Η κυβέρνηση επίσης χαμηλώνοντας τόσο πολύ τον πήχη στην πραγματικότητα δίνει μια δεύτερη ευκαιρία για εύκολα και γρήγορα κέρδη στους ευρωπαϊκούς ενεργειακούς κολοσσούς (την γερμανική RWE, την γαλλική EDF, την ιταλική ENEL, κ.α. που περιμένουν να μπουν στην ελληνική αγορά) τώρα που στην υπόλοιπη Ευρώπη αποκαλύπτεται ο καταστρεπτικός τους ρόλος στην διαχείριση ενός κοινωνικού αγαθού, όπως η ενέργεια.

Η Ελλάδα δηλαδή θα αποδειχθεί Γη της Επαγγελίας για αχαλίνωτη κερδοσκοπία δεδομένης της απροθυμίας των κυβερνήσεων να επιβάλουν ακόμη κι αυτά τα ισχυρά ρυθμιστικά πλαίσια που ισχύουν στην Ευρώπη (και τα οποία αποδείχθηκαν πλήρως αναποτελεσματικά όπως διδάσκει η γερμανική εμπειρία). Για όλους αυτούς τους λόγους πρέπει από τώρα να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Αύριο θα είναι αργά…»

Και τι άλλο θα συμβεί με την τριχοτόμηση της ΔΕΗ; Θα χαριστεί στους αγοραστές ο “άχρηστος” για μας, o ένας και μοναδικός και τεράστιος εθνικός πλούτος που λέγεται λιγνίτης!

Μα ποιος θέλει τον “ξεπερασμένο” λιγνίτη; Οι Γερμανοί, πρώτοι απ΄όλους! Γιατί η Κομισιόν βιάστηκε το 2013 για απόσυρση 900 εκατ. δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων; Γιατί έτσι ήθελε η Γερμανία, έτσι αποφάσισε, έτσι τη βόλευε. Πουλάει σε άλλους τα φωτοβολταϊκά της (χώρες γκαγκά όπως εμείς), επιδίδεται σε ράλι ανταγωνισμού με ΗΠΑ και Κίνα στις πωλήσεις, αλλά για πάρτη της… επιστροφή στα σίγουρα και φθηνά!

Διαβάστε!

3. Επιβαρύνει ο λιγνίτης το περιβάλλον;

Η Ελλάδα έχει άφθονο λιγνίτη και με ένα σύγχρονο και προσεγμένο εργοστάσιο μπορεί να παράξει φθηνότερη ενέργεια από τις ΑΠΕ. Στο ιστολόγιο Λιγνίτης : ο δικός μας μαύρος χρυσός μπορείτε να βρείτε άπειρα άρθρα για την καύση των ορυκτών καυσίμων που υποτίθεται ότι επιβαρύνει το περιβάλλον και είναι υπαίτιος της “κλιματικής αλλαγής”: Η δήθεν ουσιαστική αποσόβηση εκπομπών CO2, για την οποία μας ανάγκασαν να βάζουμε αιολικά & Φ/Β.:

«…οι εκπομπές CO2 ΔΕΝ μειώνονται. Το μόνο που μειώνεται είναι η νοημοσύνη, καθώς και η περιουσία των πολιτών, που εξαναγκάζονται μέσα από καλά μελετημένες νομοθεσίες να πληρώνουν φόρο για το CO2, επιδοτήσεις για τις ΑΠΕ, εξοπλισμό αιολικών & Φ/Β, ΕΤΜΕΑΡ, εκτεταμένα δίκτυα υψηλής τάσης που θ’ αποδειχτούν στο τέλος αχρείαστα και, φυσικά, αυξημένη κατανάλωση φυσικού αερίου. Μήπως ζούμε στο Κατάρ, με τα τεράστια αποθέματα αερίου και δεν το ξέρουμε;»

Δεν ξέρω που ζούμε, αλλά σίγουρα ζούμε σε μια εποχή παραπληροφόρησης -infowar- και το ίντερνετ έχει αποδειχθεί δίκοπο μαχαίρι. Ή θα το χρησιμοποιείτε για να ενημερώνεστε καλά πρώτα και μετά θα συμμετέχετε σε δράσεις, ή καθόλου.

Φανταστείτε, να μας ζητήσουν και δημοψήφισμα επί του θέματος! Να πληρώνουμε για άχρηστες ΑΠΕ στη Μέρκελ, στον Ομπάμα και τους Κινέζους, και να χαρίζουμε μετά το μαύρο μας χρυσό. Μήπως όλο αυτό θα γίνει και σε δραχμές;

Είπαμε, την υπογραφή μας (και κάτι άλλο για τα αγόρια) ΔΕΝ ΤΗ ΒΆΖΟΥΜΕ ΌΠΟΥ ΝΑ’ ΝΑΙ!!!

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη