Τραβούν και οι δυο το σκοινί για να βγούμε από το ευρώ

Τ

Πληθαίνουν τα ξένα και ντόπια δημοσιεύματα ενός πιθανού Grexit ή ενός «Grexident» όπως το το ονομάζουν τώρα, υποδηλώνοντας ότι η έξοδος δεν είναι προσχεδιασμένη και προαποφασισμένη, αλλά μας προκύπτει μη έχοντας άλλη λύση. Όμως έτυχε ή πέτυχε;

Για ανικανότητα των κλόουν που κυβερνούν την Ελλάδα, κάνει λόγο τώρα ο Matthew Lynn στο MarkerWatch, οικονομικό site το οποίο ανήκει στον όμιλο του Dow Jones. 

Θα αναρωτηθεί ίσως κάποιος αναγνώστης, τι μας νοιάζουν τι λένε τα πουλημένα τομάρια των χρηματιστηριακών αγορών; Λάθος. Μας ενδιαφέρει γιατί από τα δικά τους λεγόμενα και μέσα από τις γραμμές βλέπουμε πολλές φορές τι παίζει στ’ αλήθεια. Πρέπει να ακούμε και να μην υποτιμάμε τον “εχθρό” αν θέλουμε να τον νικήσουμε.

Ο Lynn, λοιπόν, επισημαίνει ότι είναι δύο άνδρες (Βαρουφάκης και Τσίπρας) που δεν θα ήθελες το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα να εξαρτάται από αυτούς, κάτι που δυστυχώς συμβαίνει.

Η οικονομία της Ευρωζώνης παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης και η θέση σε εφαρμογή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναμένεται να προσθέσει σε αυτήν την αλλαγή του σκηνικού, αλλά το μεγάλο πρόβλημα παραμένει η Ελλάδα, εξαιτίας της ανικανότητας της ελληνικής κυβέρνησης.

Κανένα από τα ανώτερα στελέχη της δεν έχει εμπειρία στη διοίκηση ή είχε εξασκήσει οποιαδήποτε σοβαρή δουλειά, κάτι που αρχίζει να γίνεται εμφανές.

Ένα «Grexident», γίνεται ολοένα και πιο πιθανό, κάτι που θα είχε άγνωστες συνέπειες για τη σταθερότητα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, συμπεριφέρεται ως «ροκ σταρ», αναφερόμενος στη φωτογράφισή του στο Paris Match, αλλά και στην ελληνική έκδοση του Esquire καθώς και στο θέμα που έχει προκύψει με το βίντεο το οποίο τον δείχνει να κάνει μια απρεπή χειρονομία αναφερόμενος στη Γερμανία.

Και περίπου στο ίδιο μήκος και το Reuters που κάνει λόγο για οργή των εταίρων μετά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη στο Eurogroup. «Για πολλούς η τηλεδιάσκεψη αυτό το απόγευμα ήταν κάτι σαν την τελευταία σταγόνα», ανέφερε στο πρακτορείο Ευρωπαίος αξιωματούχος περιγράφοντας την ενόχληση των χωρών της ευρωζώνης από τη στάση της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Δυο πηγές υποστήριξαν ότι ένας από τους αξιωματούχους που συμμετείχε στη σύντομη τηλεδιάσκεψη (κράτησε 45 λεπτά), δήλωσε πως η ελληνική άρνηση να δώσει ενημέρωση στους πιστωτές ήταν σαν να «ιππεύεις ένα νεκρό άλογο». Ο ίδιος είπε ότι οι συζητήσεις δεν καταλήγουν πουθενά.

Όταν η αρχαία σοφία πετιέται από το παράθυρο…

Η αρχαία Κινεζική φιλοσοφία, ισάξια της δικής μας, έχει δυο ρητά: Το ένα του Κομφούκιου που λέει ότι, Δεν πρέπει να κάνεις συμβιβασμό με το διάολο, και το άλλο, Όταν χτυπήσεις τη μύγα που κάθεται στο κεφάλι της τίγρης που κοιμάται, πρέπει από πριν να είσαι προετοιμασμένος για το ξύπνημα της.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να αγνοεί και τα δυο. Πλέει μεταξύ υποταγής, όπως οι προηγούμενοι, και μιας δήθεν επαναστατικής στάσης που  θα αλλάξει, μάλιστα, όλη την Ευρώπη, χωρίς όμως κανένα PLAN B, εκτός αυτού που ψιθυρίζεται, προπαγανδίζεται και προβάλλεται από “μερικά” στελέχη της – το Grexit.

Με τις ποιανού τις πλάτες θα γίνει αυτή η επανάσταση, τι πόρους και τι εξασφαλίσεις; Η κρίση βαθαίνει ολοένα, τα χρήματα φεύγουν από τις τράπεζες για μπαούλα ή εξωτερικό, η ελίτ κυκλοφορεί ανενόχλητη και ο λαός καλείται για μια ακόμα φορά να βάλει πλάτη, πατριωτική αυτή τη φορά για να μπουν έσοδα στα ταμεία.

Και τσακώνεται τώρα με τους “εταίρους” για το νομοσχέδιο ανθρωπιστικής κρίσης -μια κρατική φιλανθρωπία που δεν λύνει προβλήματα και προβάλλεται ως πανάκια. Από τα 2 δις που έταξε προεκλογικά κατέβηκε σε 200 εκατ. και… την “Κάρτα του Πολίτη”, κάτι που οι άλλοι δίσταζαν να εφαρμόσουν.

Ελπίζω να κάνω λάθος, αλλά πολύ φοβάμαι θα βγω αληθινή. Αυτό που βλέπω είναι όχι ανικανότητα, αλλά ένα χρονοβόρο θέατρο, που οι μεν εταίροι το παίζουν πολύ σκληροί για να πεθάνουν, ενώ οι δικοί μας τσαμπουκάδες χωρίς αντίκρισμα. Από τη στιγμή που αναγνωρίζεις το χρέος, από τη στιγμή που ΞΕΡΕΙΣ ότι αυτό θα αποπληρωθεί μόνο του Αγίου Φούφουτου, πως ελπίζεις να τετραγωνίσεις τον κύκλο;

Αν υπάρξει «Grexident» σημαίνει ότι μυστικά και σε συνεννόηση με τους “εταίρους” το Grexit ήταν προαποφασισμένο και προσπαθούν να το πλασάρουν στον ελληνικό λαό σαν αποτέλεσμα ασυνεννοησίας και σκληρότητας των δανειστών. Γιατί στους “εταίρους” είναι και οι “ημέτεροι” – η γνωστή άγνωστη ελληνική πλουτοκρατία, που σε συνεργασία με την γνωστή άγνωστη ξένη πλουτοκρατία έχουν φέρει την Ελλάδα -ΠΟΥ ΔΕΝ ΈΧΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΎΤΕΡΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟΥ ΚΌΣΜΟΥ- μέχρις εδώ.

Cassandra1.jpeg
«Η Κασσάνδρα και η καμμένη Τροία». Πίνακας της Έβελυν ντε Μόργκαν.

Μαύρα ξένα και ντόπια κοράκια πλούτισαν και συνεχίζουν να πλουτίζουν μέσα στην κρίση και με την έξοδο από το ευρώ -ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΉ ΚΑΤΆΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΊΜΑΣΤΕ ΤΏΡΑ-  θα σημαίνει την απόλυτη οικονομική καταστροφή του λαού και τον υπερ-υπερ-πλουτισμό των ήδη πλουσίων. Και το χειρότερο; Με την προπαγάνδα και την ελλειπή ενημέρωση των πολιτών του τι πρόκειται να συμβεί βγαίνοντας σε αυτή τη χρονική στιγμή και με αυτές τις συνθήκες εκτός ευρώ, είτε μέσα είτε έξω από την ΕΕ, ο λαός θα το καλοδεχτεί μόνο και μόνο γιατί θα ικανοποιεί το εγώ του, αλλά όχι τις ανάγκες του. Θα νιώθει ‘επαναστάτης’, με αιτία μεν, αλλά χωρίς στρατό και στρατηγική.

Όσο να καταλάβει το λάθος του, θα έχει χαθεί ο μισός πληθυσμός, είτε από πείνα, είτε ως οικονομικοί μετανάστες…

Το παίζω Κασσάνδρα; Ελπίζω να κάνω λάθος. Έτσι κι αλλιώς, αν “κασσανδρίζω”, τότε θα θα κουβαλάω και την κατάρα του θεού Απόλλωνα να μη δίνει κανένας πίστη στις προφητείες μου.

Αλλά τόσα χρόνια μετά, ακόμα δεν μάθαμε ότι ο μόνος τρόπος να ξορκίσεις μια κακιά προφητεία τύπου Κασσάνδρας, είναι να σπάσεις την κατάρα του να αγνοείς την προφητεία;

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη