«Soylent Green»: Η ‘προφητική’ ταινία που επιβεβαιώνεται

«

Το «Soylent Green» είναι μια μελλοντολογική χολιγουντιανή ταινία του 1973 που διαδραματίζεται στο μέλλον, στο 2022. Κι ενώ η ταινία αποτελεί παρελθόν, αυτό το “μέλλον” τώρα είναι πολύ κοντά, το ίδιο και τα όσα φανέρωνε η “φαντασία” των δημιουργών της!

soylent-green-posterΣτην Ελλάδα η ταινία δεν έτυχε μεγάλης αποδοχής. Στη δεκαετία ’70, το ευρύ κινηματογραφόφιλο ελληνικό κοινό δεν είχε ακόμα αφομοιωθεί απόλυτα από την αμερικάνικη κινηματογραφική αισθητική και κουλτούρα. Εκτός από τις πολύ εμπορικές και ‘καλές’ υπερπαραγωγές, προτιμούσε τον ελληνικό και σίγουρα ευρωπαϊκό κινηματογράφο. Έτσι η ‘τρομοκρατική’ ταινία φαντασίας που αφορούσε στο μακρινό (τότε) μέλλον, πήγε σχετικά άπατη.

Προβλήθηκε αργότερα στην τηλεόραση και, ως μικρομάνα τότε, που δεν έβγαινα και πολύ εκείνα τα βράδια από το σπίτι, είπα να την χαζέψω. Δεν συνηθίζω να επηρεάζομαι εύκολα από ταινίες, μάλλον και καθόλου θα έλεγα. Όμως εκείνο το βράδυ, έμεινα άγρυπνη όλη νύχτα, με τη σκέψη στο ενός έτους μωρό μου στο διπλανό δωμάτιο και όλα τα άλλα μωρά των οποίων χτυπούσε ήδη η καρδούλα ή θα χτυπούσε στα επόμενα χρόνια.

Βλέποντας το «Soylent Green» ένιωσα ότι δεν είναι απλά μια ακόμα χολιγουντιανή ταινία που η προβολή της φιλοδοξεί να κόψει εισιτήρια, αλλά μια προβολή στο μέλλον…

soylent-green-517973a6ec663

Η Υπόθεση

  • Κατά το 2022, η Γη είναι πυκνοκατοικημένη και τελείως μολυσμένη. Οι φυσικοί πόροι έχουν εξαντληθεί. Φυσικά τρόφιμα όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, το κρέας, έχουν πλέον εκλείψει για τους πολίτες. Μόνο η ελίτ που ζει πίσω από τοίχους έχει πρόσβαση σε ‘αληθινή τροφή.’
  • Η Γη είναι πυκνοκατοικημένη και η Νέα Υόρκη έχει 40 εκατομμύρια που πεθαίνουν από την πείνα και τη φτώχεια. Ο μόνος τρόπος για να επιβιώσει κανείς είναι με μερίδες νερό και να τρώει ένα μυστηριώδες είδος τροφίμων που ονομάζεται Soylent που τους προσφέρεται σε τρία διαφορετικά χρώματα ανάλογα με το συστατικό τους: Red, Yellow, Green.
  • Οι περισσότερες κατοικίες είναι υπερπλήρεις, και οι άστεγοι γεμίζουν τους δρόμους, τους διαδρόμους και τις κλίμακες των κτιρίων
  • Στη Νέα Υόρκη, ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Soylent, ο William R. Simonson, δολοφονείται προφανώς από έναν διαρρήκτη στο Chelsea Towers West (περιοχή της ελίτ), όπου ζει.
  • Ο ντετέκτιβ Thorn (Τσάρλτον Ίστον ) έχει αναλάβει να ερευνήσει την υπόθεση. Αλλά ερευνώντας τη δολοφονία, ο Thorn ανακαλύπτει το παράξενο και ανησυχητικό μυστικό του συστατικού που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του ενός από τα μεταλλαγμένα τρόφιμα (κάτι σαν κράκερς), του Soylent Green.
  • Όταν ο Thorn προσπαθεί να αποκαλύψει το μυστικό κάποιοι προσπαθούν να τον δολοφονήσουν. Τελικά αποδεικνύεται ότι ο Simonson δεν είχε πέσει θύμα ληστείας, αλλά δολοφονήθηκε γιατί δεν άντεχε άλλο να συμμετέχει στην παρασκευή του Soylent Green.

7 χρόνια ακόμα…

Μένουν 7 χρόνια μέχρι το 2022. Μας λένε ότι υπάρχει υπερπληθυσμός. Η αλήθεια είναι ότι οι πληθυσμοί των ανεπτυγμένων χωρών ολοένα και μειώνονται, αλλά υπάρχει συσσωρευμένος πληθυσμός σε πόλεις, πολλή μετανάστευση, κι αυτό γιατί είναι οι παγκόσμιες πολιτικές είναι τέτοιες που σπρώχνουν τον κόσμο στις μεγαλουπόλεις και αδειάζει η περιφέρεια. Και που είστε ακόμα…

Ο κόσμος συνωστίζεται για να πάρει τα κράκερς. Τα "πράσινα", που είναι και τα "καλά" γιατί έχουν περισσότερες πρωτεΐνες, τελειώνουν γρήγορα και δεν φτάνουν για όλους. Τα κόκκινα και τα κίτρινα δεν είναι τόσο θρεπτικά
Ο κόσμος συνωστίζεται για να πάρει τα κράκερς. Τα “πράσινα”, που είναι και τα “καλά” γιατί έχουν περισσότερες πρωτεΐνες, τελειώνουν γρήγορα και δεν φτάνουν για όλους. Τα κόκκινα και τα κίτρινα δεν είναι τόσο θρεπτικά

Η παγκόσμια ελίτ εξασφαλίζει τους πόρους της με τον ένα ή άλλο τρόπο, την καλή της τροφή, το καλό της περιβάλλον μακριά από τον λαό.

Οι περισσότεροι λαοί τι τρώνε πλέον; Μεταλλαγμένα. Μπορεί να μην είναι ακόμα τα τριών ειδών κράκερς της Soylent, αλλά σίγουρα δεν είναι η τροφή που ξέραμε πριν λίγες δεκαετίες. Όταν η Monsanto έχει καταλάβει το 80% του καλαμποκιού, το 90% της σόγιας και του σίτου, ό,τι παράγεται από αυτά -σχεδόν τα πάντα- είναι μεταλλαγμένα.

HOME

Το πιο συνταρακτικό στοιχείο της ταινίας, εκτός από το ‘μυστικό’ συστατικό του Soylent Green, είναι το HOME. Ένα κέντρο οικειοθελούς ευθανασίας για όσους δεν αντέχουν άλλο να ζουν σε αυτή τη μιζέρια. Εκεί, ξαπλωμένοι αναπαυτικά βλέπουν ένα βίντεο με το πως ήταν ο πλανήτης πριν και τους χορηγείται ένα φονικό φάρμακο, για να πεθάνουν χαρούμενοι ακούγοντας Μπετόβεν και απολαμβάνοντας την ομορφιά της χαμένης φύσης. Αναλογιστείτε, τώρα, είναι τυχαίο το ότι τα τελευταία χρόνια γίνεται τόσο συχνά λόγος για ευθανασία, σε αρρώστους και φτωχούς;

soylentgreen
Οι άνθρωποι που ποδοπατιούνται ή λιποθυμούν ή πεθαίνουν επί τόπου, μαζεύονται μαζικά με μια μπουλντόζα και μετά εξαφανίζονται

Το ανατριχιαστικό φινάλε της ταινίας έρχεται με την αποκάλυψη του ήρωα, που καταφέρνει να σωθεί από την απόπειρα δολοφονίας του για να αποκαλύψει σε όλους ότι το μυστικό συστατικό του Soylent Green, είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι.

Πείτε το σε όλους, φωνάζει, Soylent Green, is people!

Μήπως αυτό είναι και το μυστικό συστατικό ως ενισχυτικό γεύσης σε πολλά προϊόντα που κυκλοφορούν σήμερα; Κάποιοι λένε πως ναι. Και δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά, ειδικά όταν ο καπνός είναι πυκνός ήδη… Στις ετικέτες αναφέρεται απλά ως natural flavor…

Δεκαετία ’70 και η γκλομπαλιστική ατζέντα είναι έτοιμη

Η δεκαετία του ’70 ήταν γεμάτη μηνύματα, αλλά… ποιος πρόσεχε; Μετά ακολούθησαν χρόνια υπερκατανάλωσης και κακομαθησιάς, για να φτάσουμε στην τεχνητή παγκόσμια κρίση, κρίση οικονομική και περιβαλλοντική, με την ελίτ να μεγαλουργεί με την απληστία της. Βουτάει τα πάντα και καταστρέφει τα πάντα αφήνοντας καμμένη γη στο πέρασμα της για να κατηγορήσει… τον άνθρωπο, γενικώς και αορίστως.

Και τώρα προειδοποιούν ‘ευγενικά’, ή θα μειωθείτε σε αριθμό, ή θα σας μπουζουριάσουμε σε πόλεις μπουντρούμια, κάτω από άθλιες συνθήκες. Ή θα δεχτείτε την Ατζέντα 21 και θα ‘κάνετε τις μεταρρυθμίσεις που ζητάμε’ ή αλλιώς θα σας αφήσουμε χωρίς τροφή και εργασία και καθαρό νερό, μέχρι να εξαθλιωθείτε τελείως.

Το ’73 που προβλήθηκε η ταινία, χαρακτηρίστηκε κακόγουστη. Το 2015, η ‘κακογουστιά’ είναι τείνει να γίνει γεγονός, είναι απόφαση της ελίτ, γιατί δεν αντέχει να ελέγχει συνέχεια τους λαούς. Κουράστηκε. Θέλει να έχει λίγους και “καλούς”, δηλαδή υποταγμένους.

Τάζουν ολοένα ότι θα έρθει η ανάπτυξη; Ξεχάστε το. Στο πρόγραμμα είναι ο νεο-φεουδαρχισμός – μια ελίτ καλοθρεμμένη, λίγοι εκείνοι στη δούλεψη της και στη βάση, μια μάζα που θα περιμένει να της προσφέρουν ένα σκουπίδι όπως το Soylent Green.

Αυτό είναι το σενάριο της. Από μας εξαρτάται αν θα φτάσει μέχρι τους τίτλους τέλους…

Προς το παρόν, το Soylent Green κυκλοφορεί ως… ‘πλάκα’ ή ως ‘εναλλακτική τροφή’:

 

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη