Μια γυναίκα στο τιμόνι της Guardian

Μ

Μία γυναίκα παίρνει το τιμόνι της Guardian για πρώτη φορά μετά 194 χρόνια κυκλοφορίας. Η 44χρονη Κάθριν Βάινερ αναλαμβάνει σε λίγους μήνες τη διεύθυνση.

Από τότε που ιδρύθηκε, το 1821, η εφημερίδα Guardian έχει αλλάξει μόλις έντεκα διευθυντές. 

Η Κάθριν Βάινερ, διευθύντρια της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας στις ΗΠΑ, θα διαδεχθεί σε λίγους μήνες τον Άλαν Ράζμπριτζερ, τον άνθρωπο που διευθύνει την ιστορική εφημερίδα την τελευταία εικοασαετία και την οδήγησε με πολύ μεγάλη επιτυχία στη νέα ψηφιακή εποχή. 

Με σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η νέα διευθύντρια του Guardian οφείλει την επαγγελματική ανέλιξη της, όχι στο πολιτικό ή στο διπλωματικό ρεπορτάζ, αλλά στις επιδόσεις της στο ελεύθερο. 

Από εκεί πέρασε σε διάφορες θέσεις της αρχισυνταξίας του ένθετου περιοδικού της εφημερίδας.

Το πρώτο της ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε το 1992, είχε τίτλο «Καταιγίδα σε ένα σουτιέν» και ήταν αφιερωμένο στο πλούσιο στήθος

Τα τελευταία χρόνια η Βάινερ είχε αναλάβει την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας στην Αυστραλία πριν μετακινηθεί στις ΗΠΑ για να διευθύνει την αμερικανική ηλεκτρονική έκδοση που δημιουργήθηκε πριν από τρία χρόνια. 

Αφιερωμένη στο θέατρο 

Η Κάθριν Βάινερ, εκτός της δημοσιογραφίας, έχει αφιερωθεί και στο θέατρο. Είναι η συγγραφέας του θεατρικού έργου «Το όνομα μου είναι Ρέιτσελ Κόρι», το οποίο αναφέρεται στη ζωή της αμερικανίδας ακτιβίστριας που είχε χάσει τη ζωή της στη Λωρίδα της Γάζας από τις μπουλντόζες του αμερικανικού στρατού. 

Οι συνάδελφοι και ο αντίπαλος της

Στην ψηφοφορία συμβουλευτικού χαρακτήρα που πραγματοποιήθηκε στη σύνταξη της εφημερίδας, οι συνάδελφοι της την τίμησαν με το 53% των ψήφων.

Ο αντίπαλος της στον τελικό γύρο της επιλογής ήταν ο Ίαν Κατς, διευθυντής στο BBC2 και πρώην δημοσιογράφος του Guardian.

Τελικά, ο Scott Trust, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός που εγγυάται την εκδοτική ανεξαρτησία και τη χρηματοδότηση της εφημερίδας, επέλεξε εκείνη

Η συγκυρία δεν είναι εύκολη

Η συγκυρία πάντως, δεν είναι εύκολη, αφού η κυκλοφορία της έντυπης εφημερίδας έχει πέσει στα 180.000 φύλλα, γεγονός που κάνει κάποιους να υποθέτουν ότι σύντομα θα έρθει και η αναστολή της έκδοσης. 

Η θέση της Βάινερ είναι ότι «η έντυπη έκδοση δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο στο πέρασμα μας στην ψηφιακή. Πρέπει να τη σεβαστούμε, εφόσον όμως αποφασίσουμε να τη συνεχίσουμε».

Επίσης, δεν κρύβει ότι «παρά το άριστο ιδιοκτησιακό καθεστώς, την παγκόσμια φήμη και τους εξαιρετικούς δημοσιογράφους» η εφημερίδα βρίσκεται αντιμέτωπη με «σημαντικές προκλήσεις». 

Κατά της αντιγραφής του μοντέλου NYT

H εφημερίδα και η κυριακάτικη έκδοση έκδοση της, ο Observer παρουσιάζουν ζημιές ύψους 42,3 εκατ δολαρίων.

Η επιλογή της δωρεάν παροχής του δημοσιογραφικού υλικού στο Διαδίκτυο, η ποιότητα και οι αποκαλύψεις εκτόξευσαν την ηλεκτρονική έκδοση του Guardian στη δεύτερη θέση των αγγλόφωνων ενημερωτικών ιστοσελίδων -στην πρώτη θέση βρίσκεται η Daily Mail και στην τρίτη οι New York Times

Η Κάθριν Βάινερ ωστόσο, τάσσεται κατά της αντιγραφής του μοντέλου των New York Times, οι οποίοι διαθέτουν δωρεάν μόνο έναν ορισμένο αριθμό άρθρων σε κάθε χρήστη. «Οικονομικά είναι πολύ νωρίς για να ανοιχτούμε, δημοσιογραφικά το σύστημα αυτό είναι εντελώς αντίθετο προς το άνοιγμα του Διαδικτύου» είχε δηλώσει πριν από δύο χρόνια. 

Τα στατιστικά της Guardian

  • 7, 35 εκατομμύρια μοναδικούς επισκέπτες έχει καθημερινά η ηλεκτρονική έκδοση του Guardian.
  • 180.000 φύλλα είναι η κυκλοφορία του ημερήσιου φύλλου
  • 1,175 δις ευρώ είναι η περιουσία σε μετοχές του τραστ που διαχειρίζεται την εφημερίδα
  • 42, 3 εκατ ευρώ είναι οι ζημιές του εκδοτικού ομίλου

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη