Ο υπουργός παιδείας μας κάνει ‘Διαφωτιστικό’ μάθημα για την επανάσταση του ’21

Ο

O υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς σε μήνυμά του προς τους μαθητές και τις μαθήτριες, επισημαίνει ότι η ελληνική επανάσταση υπήρξε τέκνο του Διαφωτισμού και ως τέτοιο «μια έξοχη στιγμή εκείνης της άνοιξης των λαών». 

«Όλες οι επαναστάσεις, όπως και η ελληνική, δημιούργησαν σε μεγάλο βαθμό τους λαούς που τις έκαναν.  Ήταν οι λαοί που έφτιαξαν τους εαυτούς τους και την επανάστασή τους, σε μια εποχή όπου στην Ευρώπη και στον κόσμο κυριαρχούσαν οι απολυταρχικές μοναρχίες ή οι αυτοκρατορίες, όπως η οθωμανική».

»Η εποχή των επαναστάσεων έβαλε στην ημερήσια διάταξη της ιστορίας το αίτημα για ελευθερία, το αίτημα για απελευθέρωση από τους βασιλιάδες, τους αυτοκράτορες και τον σουλτάνο. Όταν θα εκθρονιζόταν ο μονάρχης, δεν θα είχαμε πια υπηκόους, αλλά λαό, που δεν θα υπάκουε σε καμία άλλη εξουσία παρά στη δική του: λαός ελεύθερος, που θα ήταν  υπήκοος αποκλειστικά του εαυτού του.

»Αυτός θα είναι ο “αυτοκράτωρ λαός”, που έλεγε ο Ρήγας Φεραίος, και το “βασίλειό του” θα είναι η δική του επικράτεια, η λαϊκή κυριαρχία.  Και η λαϊκή κυριαρχία είναι ταυτόσημη με τη δημοκρατία. Ο μόνος τρόπος που μπορεί ένας λαός να κυβερνά τον εαυτό του, και έτσι να είναι ελεύθερος, είναι η δημοκρατία. Όλα τα συντάγματα των δημοκρατιών όλου του κόσμου ορίζουν ρητά ότι όλες οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό και ασκούνται από τον λαό». 

»Και με ανάλογη αφορμή αξίζει να θυμόμαστε εκείνο που εξακολουθούν να μας λένε οι επαναστάτες του παρελθόντος. Γιατί ένας λαός ίσως χρειαστεί ξανά και ξανά να επιβεβαιώσει τον εαυτό του: κάθε φορά που θα είναι αναγκασμένος να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία του, την κυριαρχία του, την αξιοπρέπειά του και την περηφάνια του, τη δημοκρατία του, την πολιτική του ύπαρξη, κάθε φορά  που θα χρειαστεί να ξαναπούμε όλοι μαζί: “εμείς, ο λαός”».

Κι έτσι επιβεβαιώνεται από τα χείλη του υπουργού Παιδείας αυτό που ήδη ξέραμε. Ότι όλες οι επαναστάσεις είχαν ως στόχο να αντικαταστήσουν τους γαλαζοαίματους δυνάστες των λαών, με μια αστική επίλεκτη ομάδα νεο-δυναστών, που είχε κουραστεί να ζει στο περιθώρια της αυλής των γαλαζοαίματων και ήθελε να τους πάρει την εξουσία. Όχι για το καλό του λαού, αλλά το δικό τους.

Οι ομάδες αυτές συνεχίζουν να καταδυναστεύουν τον κόσμο μέχρι τις μέρες μας, μέσα από ένα δήθεν ελεύθερο και δημοκρατικό προσωπείο και την ψευδαίσθηση της ευκαιρίας επιλογής του λαού δια του εκλογικού του συστήματος. Μετά τη βιομηχανική επανάσταση και το καρότο της παραγωγής και υπερκατανάλωσης που ήταν απαραίτητο για να παχύνει και ισχυροποιηθεί η παγκόσμια ελίτ, τώρα έρχεται το μαστίγιο της απο-ανάπτυξης και λιτότητας -κύρια και με πρόσχημα το σώσιμο του πλανήτη- επιστρέφοντας έτσι σιγά σιγά στα απολυταρχικά καθεστώτα που προϋπήρχαν όλων αυτών των επαναστάσεων.

Μόνο που όπου γαλαζοαίματος, βάλτε ελίτ. Κι όσοι γαλαζοαίματοι δεν αντιστάθηκαν, για να σώσουν το κεφάλι τους, απλά υποτάχθηκαν.

Ευχαριστούμε τους “πεφωτισμένους” που μας άλλαξαν αφεντικά και περάσαμε μια περίοδο επίπλαστης ελευθερίας. Ώρα είναι να βρούμε πια τη δική μας φώτιση, χωρίς τους ενδιάμεσους ‘διαφωτιστές’. Ή μήπως ‘διασκοταδιστές’, τους πάει καλύτερα;

διαβάστε ακόμα:

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη