Το CERN επιβεβαιώνει την ύπαρξη της Δύναμης την… Πρωταπριλιά

Τ

Λίγες μέρες μετά το διπλασιασμό της ισχύος του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων, ερευνητές του CERN παρουσιάζουν τις «πρώτες αδιάσειστες ενδείξεις» για την ανίχνευση της περίφημης Δύναμης, της οποίας η ύπαρξη είχε προβλεφθεί το 1977 αλλά δίχαζε μέχρι σήμερα τους θεωρητικούς φυσικούς.

Η Δύναμη έρχεται έτσι να προστεθεί επίσημα στις τέσσερις θεμελιώδεις δυνάμεις που γνωρίζαμε ως τώρα, τη βαρύτητα, τον ηλεκτρομαγνητισμό, την ισχυρή και την ασθενή πυρηνική δύναμη.

Η Δύναμη «είναι ένα ενεργειακό πεδίο που παράγεται από όλους τους ζωντανούς οργανισμούς. Μας περιβάλλει· μιας διαπερνά· είναι αυτό που συγκρατεί τους γαλαξίες» εξήγησε σε ανακοίνωση του CERN ο Μπεν Κενόμπι του Πανεπιστημίου του Μος Έιζλι στον Τατουίν.

Είναι επίσης «αυτό που δίνει στους σωματιδιακούς φυσικούς τις δυνάμεις τους».

Ο βιβλιοθηκάριος Tullio Basaglia έχει μάθει να αξιοποιήσει τη δύναμη για να επιστρέψει τα βιβλία στα ράφια τους
Ο βιβλιοθηκάριος Tullio Basaglia έχει μάθει να αξιοποιήσει τη δύναμη για να επιστρέψει τα βιβλία στα ράφια τους

Αν και οι ερευνητές δεν γνωρίζουν πως ακριβώς παράγεται η δύναμη, οι πρακτικές εφαρμογές της δείχνουν απεριόριστες.  Στις εγκαταστάσεις του CERΝ, καθηγητές και φοιτητές έχουν ήδη μάθει να επικοινωνούν από μεγάλες αποστάσεις, να επηρεάζουν τη σκέψη συναδέλφων, να ξαναζεσταίνουν τον κρύο καφέ, ακόμα και να ανασύρουν χαμένα αντικείμενα από βάλτους.

Ο δάσκαλος της Δύναμης Κενόμπι παρουσιάζει την ανακάλυψη της ομάδας του σε μια ιστορική δημοσίευση με τίτλο «Είθε η δύναμη να είναι με την ΕΕ». Βασική του θέση είναι ότι ο ανιχνευτής που έχει σχεδιάσει για τη μελέτη του μυστηριώδους φαινομένου θα πρέπει να κατασκευαστεί στην Ευρώπη.

Ήδη, το Συμβούλιο του CERN έχει δεχτεί να χρηματοδοτήσει την κατασκευή και πρόσληψη δεκάδων νέων μονάδων R2 -πρόκειται για χαριτωμένα ανθρωποειδή ρομπότ που βοηθούν τους ερευνητές στη διαχείριση των περίπλοκων πειραμάτων τους.

Υπάρχουν ωστόσο κάποιοι που δεν συμμερίζονται τον ενθουσιασμό του Κενόμπι και εμφανίζονται δύσπιστοι. Ο Ντέιβ Βέιντερ, σωματιδιακός φυσικός που μελετά τη σκοτεινή ύλη, δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του στη σχετική συνέντευξη Τύπου και απέρριψε τις κοσμολογικές συνέπειες της ανακάλυψης.

CERN ο φυσικός Valerio Rossetti αξιοποιεί τη δύναμη για πιο συνηθισμένες εργασίες, όπως η επαναθέρμανση του καφέ
CERN ο φυσικός Valerio Rossetti αξιοποιεί τη δύναμη για πιο συνηθισμένες εργασίες, όπως η επαναθέρμανση του καφέ

Πηγές που προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους δήλωσαν ότι ο Βέιντερ αναζητά συνεργάτες για τη διερεύνηση της Σκοτεινής Πλευράς του Καθιερωμένου Μοντέλου -ενός συνόλου εξισώσεων που περιγράφουν τα θεμελιώδη σωματίδια- και μάλιστα εξετάζει το ενδεχόμενο να δημιουργήσει τον δικό του ερευνητικό σταθμό εκτός του CERN.

Ήδη, ερευνητές που ειδικεύονται στα κόκκινα λέιζερ, καθώς και τεχνικοί με ψυχρό βλέμμα που τους πάνε τα μαύρα, αρχίζουν να μετακινούνται στο στρατόπεδο του Βέιντερ.

Λίγες εβδομάδες αναμένεται ότι απαιτούνται για την οριστική επιβεβαίωση της ανακάλυψης με τον επόμενο γύρο πειραμάτων.

Αν τα αποτελέσματα είναι τα αναμενόμενα, εκτίμησαν αρκετοί αναλυτές, ο Κενόμπι και οι συνεργάτες του μπορούν να ελπίζουν στο Νόμπελ Φυσικής.

πηγή: Newsroom ΔΟΛ via news.in.gr

Που να σας πάρει η Δύναμη και να σας σηκώσει και όσο πιο μακριά γίνεται από δω…

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη